0
Δημοσιεύτηκε 24 Μαρ 2014, 09:07   /   ΚΟΣΜΟΣ
 
 

Παρέλαση στους… -16 C

590_0d586d22f0525a2c8463197fe02c9606

Πλήθος Ελλήνων ομογενών όλων των ηλικιών, παρακολούθησαν χθες στην παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Μόντρεαλ, που πραγματοποιήθηκε με τελετάρχη τον δήμαρχο της πόλης Ντενί Κοντέρ…

Παρά το πολικό ψύχος των -16 C τα παιδιά των ελληνικών σχολείων και τα μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων παρέλασαν με παλμό και ενθουσιασμό στη λεωφόρο Jean Talon όπου κυμάτιζαν οι ελληνικές σημαίες, μετατρέποντάς την σε μικρή Ελλάδα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Προηγήθηκε η δοξολογία στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Πάρκ Εξτένσιον, την οποία τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος Δημήτριος Αντωνόπουλος, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας Θάνου Καφόπουλου, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Νικόλαου Παγώνη, του δημάρχου της πόλης του Μοντρεάλ Denis Coderre, του Αρχηγού του Κόμματος των Φιλελευθέρων στην Ομοσπονδιακή Βουλή Justin Trudeau, του βουλευτή Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Κεμπέκ Γεράσιμου Σκλαβούνου, της αντιδημάρχου και δημοτικής συμβούλου Μαίρης Ντέρου και άλλων επισήμων.

Ο γενικός πρόξενος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας τονίζοντας ότι η Ομογένεια του Μοντρεάλ, έχει σημαντικότατη θέση στο Χάρτη της Ελληνικής Διασποράς, διατηρώντας και ενισχύοντας την ελληνικότητά της με αιχμή του δόρατος την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική παιδεία.

«Η Ελλάδα στέκεται αρωγός παρά την κρίση, ενιχύοντας με κάθε τρόπο αυτόν τον αγώνα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καφόπουλος αναφέρθηκε , επίσης, στη μεγάλη έκθεση “Οι Έλληνες”, στην οποία περισσότερα από 500 εκθέματα 22 ελληνικών μουσείων θα παρουσιασθούν, για πρώτη φορά, εκτός Ελλάδας, στο Μοντρεάλ τον Δεκέμβριο και εν συνεχεία στην Οττάβα, στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον.

Ακολούθησε ανοικτή δεξίωση στο Κοινοτικό Κέντρο που παρέθεσαν ο γενικός πρόξενος Θάνος Καφόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, Νικόλαος Παγώνης.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, 25η Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, με την απονομή βραβείων από την Ελληνική Κοινότητα και το Γενικό Προξενείο σε μαθητές για την καλύτερη έκθεση πάνω στην «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, ενώ παράλληλα θα τιμηθούν και οι 30 δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας για το έργο τους.

enikos.gr


Niki Giannoulidou