0
Δημοσιεύτηκε 15 Φεβ 2022, 18:16   /   ΚΟΣΜΟΣ
 
 

Την Τετάρτη 16/2 η Πανσέληνος του Χιονιού

Η «Πανσέληνος του Χιονιού», το γεμάτο φεγγάρι του Φλεβάρη, η τελευταία πανσέληνος του χειμώνα, ονομάζεται έτσι, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που κατά κανόνα εμφανίζεται αυτόν τον μήνα στη Βόρεια Αμερική και πήρε το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής.

Οι φυλές Αμερικανών ιθαγενών στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν την πανσέληνο του Φεβρουαρίου «Snow Moon» λόγω της έντονης χιονόπτωσης αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με το Almanac του Maine Farmer’s.

Οι φυλές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα δικά τους ονόματα για την πανσέληνο του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Ουάσιγκτον. Οι Arapaho στις Μεγάλες Πεδιάδες χρησιμοποιούν το πλησιέστερο όνομα στο Snow Moon, το οποίο είναι «παγετός που λάμπει στον ήλιο».

Ήταν επίσης γνωστή, όμως, και ως «πανσέληνος της πείνας», επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου, αλλά και «πανσέληνος της αρκούδας», γιατί έβγαιναν αναζητώντας φαγητό.

Ορισμένες φυλές έδωσαν σε αυτήν την πανσέληνο ονόματα ζώων. Η φυλή Tlingit στα βορειοδυτικά του Ειρηνικού την αποκαλεί «s’eek dis» ή «φεγγάρι της μαύρης αρκούδας». Η φυλή Haida στην Αλάσκα την αποκαλεί “hlgit’un kungáay” ή «φεγγάρι της χήνας».

Αυτή η πανσέληνος είναι επίσης σημαντική σε άλλους πολιτισμούς. Σηματοδοτεί τον Māgha Pūjā, ένα σημαντικό βουδιστικό φεστιβάλ που γιορτάζει τον Βούδα.

Η Πανσέληνος του χιονιού, είναι φέτος στις 16 Φεβρουαρίου 2022 και σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα.


Niki Giannoulidou