Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Τι αλλάζει στο χώρο της εκπαίδευσης

Στον χώρο της Παιδείας γίνεται μια «αφανής» επανάσταση κυρίως στον χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης, καθώς αλλάζουν όλα και απελευθερώνεται η αγορά. Στον τομέα αυτόν και με εξαίρεση τις αντιδράσεις των φροντιστών που δεν κατάφεραν να κρατήσουν το επάγγελμά τους «κλειστό», το Μνημόνιο 3 δεν περιέχει «σκοτεινά σημεία» ή διατάξεις που θα προκαλέσουν σοβαρές αντιπαραθέσεις.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες από ό,τι στο παρελθόν (διαφορετικές κτιριολογικές προδιαγραφές και έκδοση μόνο μιας άδειας) να δημιουργηθούν μεγάλοι οργανισμοί εκπαίδευσης στους οποίους θα συλλειτουργούν σχολεία, ΙΕΚ, φροντιστήρια, προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης για ενηλίκους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί, εφόσον διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και προσωπικό, να λειτουργεί τις απογευματινές ώρες παρέχοντας φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές και άλλων σχολείων ή προγράμματα για ενηλίκους.

Αντιθέτως, στη δημόσια εκπαίδευση οξεία ήταν η αντίδραση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας να τους μεταθέτει υποχρεωτικά ανάλογα με τις ανάγκες των σχολείων και όχι την προτίμηση και τις αιτήσεις τους, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με τα δώρα που «κόπηκαν» από τα εισοδήματά τους, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον χώρο των δασκάλων και των καθηγητών.

Στα πανεπιστήμια, από την άλλη πλευρά, μπαίνει επιτέλους στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», με δεδομένη και την υποχρηματοδότηση των ανωτάτων ιδρυμάτων τα τελευταία δύο χρόνια, το θέμα της διαχείρισης των οικονομικών τους και της απλοποίησης στη διαχείριση των αποθεματικών τους. Ετσι τώρα οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως και το 40% των κονδυλίων των λογαριασμών έρευνας για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών τους.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι διοικήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είχαν φθάσει στα δικαστήρια και είχαν απειληθεί οι προσωπικές τους περιουσίες επειδή χρησιμοποίησαν τα κονδύλια αυτά (τα οποία επιτρεπόταν να διατεθούν αυστηρά και μόνο για την έρευνα) για την κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών σε περιόδους υποχρηματοδότησής τους.

Τα κολέγια

Κρίσιμη είναι και η επέκταση του νόμου περί αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας και αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, η οποία έχει προκαλέσει ήδη την οξύτατη αντίδραση της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).

Με τα σχετικά άρθρα προστίθεται στην ελληνική νομοθεσία ο όρος «επαγγελματική ισοδυναμία», ο οποίος αφορά τα επαγγέλματα που δεν είναι ακόμη νομοθετικά κατοχυρωμένα στη χώρα μας (π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική, Μάρκετινγκ, Δημοσιογραφία κ.ά.).

Όπως ορίζει ο νόμος, οι πτυχιούχοι αντίστοιχων επαγγελμάτων με πτυχία κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και σπουδές στην Ελλάδα, θα μπορούν να πάρουν επαγγελματική ισοτιμία, να έχουν δηλαδή τα ίδια ακριβώς δικαιώματα στην αγορά εργασίας με τους κατόχους πτυχίων ελληνικών πανεπιστημίων αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Πρόκειται για συνέχεια του αρχικού νόμου περί «αναγνώρισης» των κολεγίων που έδινε την αντίστοιχη επαγγελματική ισοτιμία στους πτυχιούχους των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων στη χώρα μας (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί κ.λπ.).
Οι βασικές αλλαγές

Ιδιωτική εκπαίδευση:

– Απελευθερώνονται οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και δημιουργούνται ευρύτεροι εκπαιδευτικοί οργανισμοί (μπορούν να συλλειτουργούν σε ίδιους χώρους, αλλά σε διαφορετικές ώρες, σχολεία, φροντιστήρια, ΙΕΚ, προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης για ενηλίκους)

– Μία και μοναδική άδεια στη βάση νέων κτιριολογικών προδιαγραφών θα δίνεται από το καλοκαίρι του 2013 σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης (ενοποιούνται άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας)

– Επανέρχεται ο όρος «κολέγια» και ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των μη νομοθετικώς ρυθμιζομένων επαγγελμάτων. Σε αυτά αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ως ισότιμα με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ

Τι αλλάζει για τους εκπαιδευτικούς


Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης θα μετατίθενται πλέον υποχρεωτικά ανά σχολείο όχι με βάση τις αιτήσεις τους, αλλά βάσει των αναγκών που προκύπτουν

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών θα γίνεται κάθε τρία χρόνια

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που απολύονται από ένα ιδιωτικό σχολείο δεν θα απορροφώνται πλέον αυτόματα σε δημόσιο σχολείο όπως ίσχυε πριν


Τι αλλάζει στα πανεπιστήμια


«Λύνονται» τα χέρια των διοικήσεων των πανεπιστημίων στη διαχείριση των οικονομικών τους. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν κονδύλια της επιτροπής ερευνών για τις λειτουργικές τους ανάγκες

Προχωρά ταχύτατα το σχέδιο «Αθηνά» για αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς ανανεώθηκε ως το καλοκαίρι του 2013 η θητεία του νυν Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) που θα πλαισιώσει τον νέο πρόεδρό της κ. Ευάγγελο Κουφουδάκη 

Παπαματθαίου Μάρνυ tovima.gr 

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Νοεμβρίου

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη Προέδρου. Οι κάλπες...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων