Η κρίση, τα σκληρά μέτρα λιτότητας και η υψηλή ανεργία στην ΕΕ οδηγούν όλο και περισσότερους Ευρωπαίους – κυρίως από τις χώρες της Νότιας και της πρώην Ανατολικής Ευρώπης – να αναζητήσουν δουλειά και μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία, όπως δείχνουν χθεσινά στοιχεία για τη μετανάστευση. Την ίδια στιγμή νέες μελέτες δείχνουν ότι οι πλουσιότερες χώρες του Βορρά όχι μόνο δεν πληρώνουν τις… αμαρτίες των Νοτίων, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, καθώς ευνοούνται από τη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών τους.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του και χαιρέτισε ξανά χθες τη χαλάρωση της λιτότητας που επιχειρεί η Κομισιόν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, που τον συνάντησε χθες στο Βερολίνο, επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου για εφαρμογή των μέτρων με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών, αν και εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός στο θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Πάνω στη σύγχυση, οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στη Σοσιαλιστική Διεθνή επειδή θεωρούν ότι δεν είναι αποτελεσματική, και να ιδρύσουν τη λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία. Και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι οι μόνοι που θα φύγουν…
Η κρίση στη Νότια και στην Ανατολική Ευρώπη αναγκάζει πολλούς να αναζητήσουν δουλειά και καλύτερη ζωή στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεταναστευτικό κύμα-ρεκόρ προς τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Ανάμεσα σε όσους αναζητούν την τύχη τους στη Γερμανία, οι περισσότεροι εξειδικευμένοι επαγγελματίες στον τομέα τους, περιλαμβάνονται και δεκάδες χιλιάδες Ελληνες. Συγκεκριμένα, το 2012 αναζήτησαν δουλειά στη Γερμανία περισσότεροι από 34.000 συμπατριώτες μας, αριθμός που είναι μάλιστα αυξημένος κατά 43% σε σύγκριση με εκείνον του 2011. Αυτό σημαίνει ότι το 2012 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία 10.000 περισσότεροι Ελληνες από όσους το 2011.
«Η Γερμανία σίγουρα επωφελείται από την πρόσφατη αύξηση της μετανάστευσης. Οι Ελληνες, οι Ισπανοί και άλλοι που μετακομίζουν (εκεί) συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα. Νοικιάζουν διαμερίσματα, αγοράζουν τρόφιμα και άλλα αγαθά από τα μαγαζιά, πληρώνουν φόρους και γενικώς συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», είπε στη «Wall Street Journal» ο εργατολόγος του Ινστιτούτου Ifo Βόλφγκανγκ Ναγκλ.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας είναι αποκαλυπτικά. Η χώρα πέρυσι υποδέχθηκε συνολικά 1,081 εκατ. μετανάστες – ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1995, αυξημένος κατά 13% σε σύγκριση με εκείνον του 2011. Το ίδιο διάστημα έφυγαν από τη Γερμανία περίπου 700.000 μετανάστες με αποτέλεσμα η καθαρή εισροή μεταναστών στη χώρα να διαμορφώνεται σχεδόν σε 370.000 άτομα, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός της τελευταίας σχεδόν εικοσαετίας.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών κατευθύνθηκε κυρίως στα ομόσπονδα κρατίδια της Βαυαρίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που είναι τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα με περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών στη Γερμανία καταγράφεται από ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, περιλαμβανομένων και όσων χωρών εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το διάστημα μεταξύ 2004 και 2007. Συγκεκριμένα πέρυσι μετανάστευσαν στη χώρα 176.000 Πολωνοί και 116.000 Ρουμάνοι, ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των μεταναστών από τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.
Η Πολωνία και η Ρουμανία είναι οι πρωταθλήτριες στη μετανάστευση προς τη Γερμανία σε απόλυτους αριθμούς. Παρότι αυτές οι χώρες «δίνουν» αριθμητικά τους περισσότερους μετανάστες, η μεγάλη αύξηση – έως 45% – στον αριθμό των μεταναστών από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία δείχνει ότι όλο και περισσότεροι Νοτιοευρωπαίοι αναζητούν καλύτερη τύχη στη Γερμανία αφού η ανεργία στις πατρίδες τους έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.Η μεγάλη φυγή από τον Νότο
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στη Γερμανία μετανάστευσαν 42.000 Ιταλοί (αύξηση 40% σε σύγκριση με το 2011), 34.000 Ελληνες και σχεδόν 30.000 Ισπανοί (αύξηση 45%). Ο αριθμός των μεταναστών από την Πορτογαλία ανήλθε σε σχεδόν 12.000 (αύξηση 43%)