Με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι όταν επιτηδευματίας, φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο, δεν έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη ο ΑΦΜ του απενεργοποιείται.
Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται θα προβλέπεται η ακύρωση του ΑΦΜ σε περιπτώσεις νομικών πρόσωπων και επιτηδευματιών που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λαμβάνουν επιστολή από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην εφορία εντός μηνός και να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και εάν δεν ανταποκρίνονται με τη λήξη της προθεσμίας, ο ΑΦΜ τους θα απενεργοποιείται.
Η απενεργοποιήση του ΑΦΜ δεν θα εμποδίζει τη βεβαίωση νέων οφειλών, την είσπραξη όλων των οφειλών, αλλά και τη λήψη μέτρων διασφάλισης και είσπραξης οφειλών εκ μέρους του Δημοσίου
Η διαγραφή του AΦΜ συνεπάγεται πως μια επιχείρηση ή ένας επιτηδευματίας δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα ή να θεωρήσει βιβλιά αλλά και να μην μπορεί να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο.
Με το μέτρο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν πρώτα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, για να ξανα ενεργοποιήσουν το ΑΦΜ τους.
Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση παρεμβάσεις για να αυξηθούν τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και κυρίως για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση επιχειρήσεων και επιτηδευματιών. Σημειώνεται ότι από τους περίπου 105.000 υπόχρεους σε δήλωση ΦΠΑ, περίπου οι 26.000 δεν υποβάλλουν τριμηνιαία περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δηλαδή το 25% είναι ασυνεπές ως προς τις υποχρεώσεις του
Σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν σε ύψος τα 60 δισ. ευρώ και παρά τις όποιες ρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.