Από το νέο έτος αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας που φέτος ήταν από 45 έως 65 ετών
Επιπλέον κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό αναζητεί ο ΟΑΕΔ προκειμένου να εφαρμόσει από την 1/1/2014, την μνημονιακή επιταγή για χορήγηση επιδόματος 200 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας από 20 έως 66 ετών.
Να θυμίσουμε ότι φέτος το επίδομα δικαιούνται οι μακροχρόνια άνεργοι από 45 έως 65 ετών. Προς το παρόν, ο Οργανισμός θα εξαντλήσει προς όφελος των μακροχρόνια ανέργων το επιπλέον ποσό των 35 εκατ. ευρώ που θα λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι που σημαίνει ότι θα αρκεστεί στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς έξτρα κρατική επιχορήγηση, για να υλοποιήσει τα προγράμματα για τη συγκράτηση της ανεργίας καθώς και να φέρει εις πέρας τις πάγιες υποχρεώσεις του ( χορήγηση επιδομάτων ανεργίας, εποχικών , οικογενειακών κλπ).
Η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι 505 εκατ. ευρώ για το 2014 έναντι 470 εκατ. το 2013. Πάντως η διοίκηση του Οργανισμού εκφράζει την ικανοποίησή της για την απορροφητικότητα των κονδυλίων που φθάνει το 100%.
Η χορήγηση του επιδόματος των 200 ευρώ σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή κατηγορία ανέργων θα έχει ως αποτέλεσμα και τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων. Το ετήσιο εισοδηματικό πλαφόν που έχει ήδη προβλεφθεί δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ προσαυξανόμενο ανάλογα με τα παιδιά από 12.000 που ίσχυε φέτος.
Η ρύθμιση (πιθανές τροποποιήσεις θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες) προβλέπει ότι από 1.1.2014 Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και ευρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δώδεκα (12) μήνες, δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.
Με την ανωτέρω διάταξη διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας, τα οποία ορίζονται από 20 έως 66 ετών (από 45-65 που είναι σήμερα).