Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Οι 3 τρόποι για να μην πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας

τελη κυκοφοριας 2014

Παρότι τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 δεν αυξήθηκαν, είναι προφανές ότι πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν. 

Για να μην αναλάβετε τα συγκεκριμένα βάρη, υπάρχουν 3 λύσεις.

Η πρώτη να πουλήσετε το «ρυπογόνο» Ι.Χ. σας και να αγοράσετε ένα καινούριο η μεταχειρισμένο το οποίο όμως να έχει κυκλοφορήσει μετά τον Νοέμβριο του 2010, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τους ρύπους. Τα «οικολογικά» αυτοκίνητα,δηλαδή αυτά που εκπέμπουν λιγότερα από 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.

Και η δεύτερη λύση είναι να καταθέσετε τις πινακίδες. Για την πρώτη δεν χρειάζονται συστάσεις. Για την δεύτερη όμως θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Για να θέσετε το ΙΧ σε αδράνεια (έτσι λέγεται η διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων) πρέπει να κινητοποιηθείτε μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς τότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής των αυξημένων τελών κυκλοφορίας.

Η προθεσμία που έχουν στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες για την κατάθεση των πινακίδων εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου καθώς αυτή είναι η προθεσμία για την πληρωμή των τελών της επόμενης χρονιάς. Αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία ουσιαστικά θα είστε υποχρεωμένος να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας και για το 2014.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, από 01/11/2012 έως 31/10/2013 κατατέθηκαν 341.033 πινακίδες. Μάλιστα, στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών (από 01/11/2013 έως 02/12/2013) κατατέθηκαν 30.365 πινακίδες ενώ αναμένεται όξυνση του φαινομένου όσο θα πλησιάζει το τέλος του έτους καθώς οι φορολογούμενοι θα σπεύδουν να αποφύγουν τέλη κυκλοφορίας του 2014 και φόρο πολυτελείας του 2014.

 

Τα δικαιολογητικά.

Η κατάθεση των πινακίδων γίνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μαζί σας θα πρέπει να έχετε τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

♦ Την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

♦ Τις πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας.

♦ Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην εφορία. Καλού κακού, ας έχετε μαζί σας και ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

♦ Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9. Τι δουλειά έχει το έντυπο στο οποίο δηλώνουμε τα ακίνητα που έχουμε στην κατοχή μας; Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομίσει μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο.

♦ Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.

Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το Ι.Χ. αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην εφορία για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το Ι.Χ. δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Η αίτηση και η διαδικασία επανεκκίνησης

Στην εφορία, θα σας ζητήσουν να συμπληρώσετε μια αίτηση με τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Επώνυμο ή επωνυμία

2. Όνομα

3. Ονομα πατέρα

4. Επάγγελμα

5. ΑΦΜ

6. Διεύθυνση κατοικίας

7. Αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου

8. Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)

9. Τόπος ακινησίας

10. Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος

11. Ημερομηνία έναρξης ακινησίας

12. Λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία

Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη διαδικασία, δεν είστε υποχρεωμένος να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Το ερώτημα είναι τι γίνεται αν θελήσετε να ξαναβγάλετε το ΙΧ σας στον δρόμο. Αν θελήσετε να ξανακινήσετε το ΙΧ μέσα στο 2014, θα πρέπει να ευχηθείτε να αλλάξει ο νόμος και να πληρώνουμε τέλη ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης του Ι.Χ. μας.

Η τρίτη λύση

Ούτε τεκμήρια, ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε φόροι πολυτελείας, τίποτα. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι έχετε το δικαίωμα για δύο ημέρες τον μήνα να κινείτε το ΙΧ σας νόμιμα ακόμη και αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες σας, πληρώνοντας ένα ελάχιστο τέλος στον κύριο έφορο. Είναι νόμος του 1953 κυρίες και κύριοι. Βέβαια, μόλις το πάρουν χαμπάρι οι ιθύνοντες, μάλλον θα τον …καταργήσουν. Βλέπετε, είναι περίοδος είσπραξης των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας και το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να ρισκάρει έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

 Για την επαναφορά στο προσκήνιο της «ξεχασμένης» διάταξης… ευθύνεται ο συνάδελφος Γιώργος Ανδρής ο οποίος την ανέλυσε στην Ημερησία και στο imerisia.gr. O Γιώργος μας θυμίζει (μάλλον θυμίζει και στους εφόρους καθώς είναι αμφίβολο αν κάποιος πολίτης έχει ασκήσει το δικαίωμά του αυτό) ότι πριν από 10 χρόνια ακριβώς, κυκλοφόρησε μια εγκύκλιος η οποία δίνει τη δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία. Η άδεια μπορεί να διαρκέσει το πολύ δύο ημέρες τον μήνα, ενώ για κάθε ημέρα, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει 1,9 ευρώ. Διάκριση δεν γίνεται με βάση τον κυβισμό. Είτε αυτοκινητάκι έχεις, είτε…τάνκ, το ίδιο θα πληρώσεις. Με το που θα πληρώσεις τα 3,8 ευρώ, παίρνεις πινακίδες από χαρτόνι με την ένδειξη «Μ» και πορεύεσαι. Θεωρητικά, η άδεια ισχύει για να πας το αυτοκίνητο στο ΚΤΕΟ, στο συνεργείο, ή για να το δείξεις στον υποψήφιο αγοραστή. Τώρα βέβαια, πώς μπορεί να ελέγξει η τροχαία που θα σε σταματήσει αν ο υποψήφιος αγοραστής είναι στο Καρπενήσι και του ήρθε να αγοράσει αυτοκίνητο μεταχειρισμένο στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Παραθέτουμε ολόκληρη την εγκύκλιο του 2003. Ποιος ξέρει, μπορεί σε κάποιον να φανεί χρήσιμη:

ΘΕΜΑ: Διαδικασία χορήγησης προσωρινής άδειας κυκλοφορίας.

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 22 του Ν. 2367/53, όπως ισχύει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας με προσωρινή άδεια κυκλοφορίας και μέχρι δύο (2) μέρες το μήνα. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 Ευρώ για κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας.

Μέχρι τώρα η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. προσωρινή άδεια θεωρείται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Τροχαίας, οι οποίες εκδίδουν Ειδική πινακίδα από χαρτόνι «Μ».

2. Για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης των ανωτέρω προσωρινών αδειών και την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων των ενδιαφερομένων κρίνεται αναγκαίο η διαδικασία χορήγησης των αδειών αυτών να ολοκληρώνεται σε μια υπηρεσία του Δημοσίου στη Δ.Ο.Υ., η οποία σύμφωνα με ης ανωτέρω διατάξεις είναι αρμόδια για τη χορήγησή της.

Για το λόγο αυτό, από 1ης Μαρτίου 2004 οι Δ.Ο.Υ. οι οποίες χορηγούν τις προσωρινές άδειες θα χορηγούν και ης ειδικές πινακίδες από χαρτόνι «Μ», χωρίς καμία ανάμιξη των Υπηρεσιών της Τροχαίας για θεώρηση ή άλλη ενέργεια.

3. Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζομε ότι:

α) Με τα έγγραφά μας Μ 739/122/ΠΟΛ. 33/25.2.1982, Μ 794/248/ΠΟΛ. 87/6-3-1986, Α 8302/387/ΠΟΛ. 245/17-8-1987, 1108539/1276/Τ. & Ε.Φ./ ΠΟΛ. 1238/25-9-1998 και 1012746/29Τ. & Ε.Φ./ ΠΟΛ. 1055/7-2-2002, έχει διευκρινισθεί, από τη Διοίκηση ότι εξαιρετικές περιπτώσεις για τη χορήγηση της προσωρινής άδειας είναι:

Για τα ανάριθμα αυτοκίνητα μόνο για τη μεταφορά τους:

• Από τον τόπο αγοράς ή τελωνισμού στον τόπο ταξινόμησης.

• Για έλεγχο από το K.T.E.Ο. και

• Για μετάβαση σε ειδικά συνεργεία για μετατροπή προσθήκη αμαξωμάτων ή άλλων τεχνικών στοιχείων.

Για τα ενάριθμα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία.

• Για δοκιμή, επισκευή ή πώληση αυτών.

β) Η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας .θα χορηγείται αποκλειστικά και μόνο για μεν τα ανάριθμα αυτοκίνητα από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η επιχείρηση του πωλητή ή ο τελωνειακός χώρος εκτελωνισμού ή ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος, για δε τα ενάριθμα αυτοκίνητα από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στον οποίο έχει κατατεθεί δήλωση ακινησίας.

γ) Το χρονικό διάστημα για το οποίο χορηγείται η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας (δύο μέρες το ανώτερο το μήνα) αρχίζει να μετρά από την έναρξη της ημερολογιακής ημέρας για την οποία χορηγείται η άδεια και λήγει με τη συμπλήρωση μίας ή δύο ημερολογιακών ημερών, κατά περίπτωση.

δ) Με την επιφύλαξη τυχόν άλλων διατάξεων αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών η οδήγηση του οχήματος, για το οποίο χορηγήθηκε προσωρινή άδεια κυκλοφορίας, επειδή από το νόμο, (παρ. 7 άρθρο 22 του Ν. 2367/1953) δε γίνεται διάκριση, είναι δυνατή όχι μόνο από τον κύριο του οχήματος αλλά και από τρίτο πρόσωπο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το αυτοκίνητο κυκλοφορεί αποκλειστικά για τους λόγους τους οποίους εκδόθηκε η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας.

4. Από την έκδοση της παρούσας παύει να ισχύει κάθε προηγούμενη αντιθέτου περιεχομένου.

fpress.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Στυλίδα: Έως τις 23/2 οι εργασίες στην κεντρική πλατεία και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας ανακοίνωσε την παράταση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη Στυλίδα, λόγω των εργασιών ανακατασκευής της κεντρικής...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -