Συγκεκριμένα, τοποθετούμενος την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στην ολομέλεια κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του αγροτικού πολυνομοσχεδίου, ανέφερε πως όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. , πέραν του συμβατικού του ρόλου του οργανισμού που είναι η ασφάλιση της σοδιάς των παραγωγών, υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης του αγροτικού εισοδήματος και φυσικά της υποστήριξης του συνόλου της παραγωγικής αλυσίδας.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, σε αυτό το πνεύμα θα υποστηριχθούν όλα αυτά τα βήματα, δηλαδή η σοδειά, το εισόδημα και όλη η αλυσίδα της παραγωγής γιατί αν ένας κρίκος της καταρρεύσει δε μπορεί ούτε ο επόμενος ούτε ο προηγούμενος να λειτουργήσει.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, για το οποίο υπάρχει σχετικό πόρισμα στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου των ομάδων εργασίας που είχαν συσταθεί για αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε πρόσφατα στο paseges.gr ο αντιπρόεδρος του οργανισμού κ. Αργύρης Μποτός.
Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης της βουλής, αναφερόμενος στα θέματα βελτίωσης της ασφάλισης του ΕΛΓΑ ο υπουργός διαβεβαίωσε πως γίνονται προσπάθειες αλλά οι εξελίξεις τις προσπερνούν.
Όπως το θέμα της ακαρπίας που προέκυψε, για το οποίο έχει υπάρξει σχετική τροπολογία από πολλούς βουλευτές που ζήτησαν να αντιμετωπιστεί. Επί του συγκεκριμένου ο κ. Τσαυτάρης διαβεβαίωσε πως η εν λόγω τροπολογία θα γίνει δεκτή, αλλά το γεγονός αυτό δεν θα αναιρέσει τις προσπάθειες βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου του ΕΛΓΑ., οι οποίες θα συνεχιστούν.
Να θυμίσουμε πως, όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, σε εξέλιξη βρίσκεται μία αναλογιστική μελέτη για καθαρά τυπικούς λόγους, αλλά πλέον είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων οι προτεινόμενες αλλαγές από το πόρισμα των ομάδων εργασίας, οι οποίες ουσιαστικά αφορούν τον νόμο 3877/2010 και μπορούν να κατατεθούν εμβόλιμα σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου κατά την προσεχή περίοδο.
Τα ουσιαστικά ζητήματα αφορούν την επέκταση των ασφαλιστικών καλύψεων σε αίτια όπως η ξηρασία, η καθίζηση, η κατολίσθηση και οι πυρκαγιές για την φυτική παραγωγή, η θεσμική επαναφορά των κρατικών αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ, η κατάργηση του ανωτάτου ορίου αποζημιώσεων των 70.000 ευρώ και κατά συνέπεια του αντίστοιχου ασφαλιστικού ορίου των 3.500 ευρώ, η απάλειψη επικαλυπτόμενων διατάξεων, κ. ά.