Η παρακάτω επιστολή εστάλη στο stilida.com
Προτάσεις της Κατερίνας Κούτρα για το θέμα της Νέας Εθνικής Οδού
Αγαπητοί συνδημότες
Παρακολουθώ με προσοχή το διάλογο που γίνεται (εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδας) για το θέμα των διοδίων στη Νέα Εθνική Οδό και τις δυσάρεστες επιπτώσεις της νέας χάραξης, στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ανατολικής Φθιώτιδας.
Θυμάμαι επίσης, ότι πριν περίπου 9 χρόνια και κατά το σχεδιασμό του έργου, ο τότε νομάρχης Φθιώτιδας, Αθανάσιος Χειμάρας, είχε καλέσει σε λαϊκή συνέλευση τους κατοίκους Αχινού και Καραβομύλου, προκειμένου να ακούσει την άποψή τους πάνω στην πρόταση των μηχανικών του υπουργείου, «ο κόμβος που κατασκευάζεται τώρα μετά τη Στυλίδα,να γίνει ανάμεσα στα δύο χωριά». Φυσικά, καλώς τότε δεν υπήρξε ούτε ένας κάτοικος που να συμφώνησε με αυτή την πρόταση, καθώς θεωρώ ότι προέβλεψαν την καταστροφή της ομορφιάς των χωριών τους. Ακολούθως, η πρόταση μεταφέρθηκε από τον τότε Δήμο Εχιναίων στον Kαποδιστριακό Δήμο Στυλίδας, χωρίς να γνωρίζω όμως, με ποια κριτήρια αποφασίστηκε τελικά να κατασκευαστούν δύο είσοδοι για τη Στυλίδα, μία πριν και μία μετά την πόλη.
Το ερώτημα είναι, γιατί κατασκευάζουν ένα ΠΕΤΑΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ; Μια πικρή πραγματικότητα, που τώρα γίνεται αντιληπτή, καθώς αποτυπώνεται στο χώρο η πραγματική εικόνα κατασκευής του δρόμου. Ποιά χωριά εξυπηρετεί αυτός ο σχεδιασμός και, τελικά, ποιός θα χρησιμοποιεί την ανατολική είσοδο στη Στυλίδα;
Οι αρμόδιοι άφησαν χωρίς είσοδο τα χωριά Καραβόμυλος, Άνυδρο, Αχινός και Παλαιοκερασιά. Όποιος, λοιπόν, υποστηρίξει ότι η είσοδος για αυτά τα χωριά βρίσκεται μετά τη Στυλίδα, ας μου εξηγήσει επίσης, γιατί η είσοδος του ΔΡΟΜΟΥ ΤΑΧΕΙΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ είναι 7 χλμ μακριά από τις παραπάνω κοινότητες και γιατί δεν έγινε η είσοδος εκεί που η εταιρεία ήδη κατασκεύασε γέφυρα, ώστε να ενώσει δύο χωριά, τον Καραβόμυλο με το Άνυδρο. Αν ο κόμβος κατασκευαζόταν ακριβώς πριν τη γέφυρα, τα τέσσερα παραπάνω χωριά θα απείχαν 5 λεπτά από το ΔΡΟΜΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.
Νομίζω πως όλοι συμφωνούν, ότι η παρουσία της εξόδου ανατολικά της Στυλίδας, δεν προσφέρει τίποτε επιπλέον στην έδρα του Δήμου μας, δεν εξυπηρετεί τις τέσσερεις κοινότητες, ενώ δημιουργεί σύγχυση στους οδηγούς, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται.
Τελικά, αν δεχτούμε ότι οι αρμόδιοι της προηγούμενης δεκαετίας έκριναν κατά το δοκούν και ότι πλέον έχει παρέλθει ο χρόνος των ενστάσεων και των τροποποιήσεων, καταλήγουμε στο αποτέλεσμα, τη δημιουργία, δηλαδή, τριών αρνητικών τετελεσμένων:
1. Αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ κοινοτήτων του Δήμου Στυλίδας και της Λαμίας, πρωτεύουσας του νομού και οικονομικού κέντρου της περιοχής.
2. Λανθασμένη τοποθέτηση των κόμβων στη Νέα Οδό.
3. Παρουσία διοδίων.
Τα παραπάνω, αναμένεται να αυξήσουν το κόστος όσων μεταβαίνουν στη Λαμία για κοινωνικούς, επαγγελματικούς και εργασιακούς λόγους, να επιβαρύνουν την κίνηση στις υπόλοιπες, παλαιότερες οδούς της Ανατολικής Φθιώτιδας, να κάνουν ακριβότερη την επίσκεψη στην παραλιακή ζώνη του Δήμου μας, ενώ θα καταστήσουν ουσιαστικά αποκλεισμένες πολλές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην (επίσημα ανακηρυγμένη) τουριστική ζώνη του Καραβομύλου.
Εκτίμησή μου όμως είναι, πως θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο εξεύρεσης μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης, στα πλαίσια της νομιμότητας και του γενικού καλού.
Σ’ αυτή τη λογική, έχω να καταθέσω τρεις προτάσεις, οι οποίες κινούνται σε διαφορετική βάση από την παθητικότητα,που επεδείχθη στο παρελθόν, αλλά και τις δραστικές κινητοποιήσεις, που έχουν προταθεί:
1. Ο Δήμος Στυλίδας να απαιτήσει από το αρμόδιο υπουργείο, την αποστολή συγκοινωνιολόγων, οι οποίοι θα μελετήσουν τη μεγαλύτερη φόρτιση που αναμφίβολα θα υπάρξει στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Φθιώτιδας, ιδιαίτερα από φορτηγά μεγάλου μεγέθους. Μια τέτοια έρευνα, αναφερόμενη στην πόλη της Στυλίδας αλλά και σε άλλες κοινότητες του Δήμου μας, είτε θα παρουσιάσει μία άμεση και εφαρμόσιμη λύση (πράγμα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο) ή απλώς θα επισημάνει τη βαρύτητα του προβλήματος, οπότε η Ανατολική Φθιώτιδα θα έχει την ηθική, τουλάχιστον, νομιμοποίηση να εξετάσει τότε και άλλες, δυναμικότερες, πρωτοβουλίες. Εναλλακτικά, ανάλογη εκτίμηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κι από το Τεχνικό Επιμελητήριο Φθιώτιδας.
2. Ο Δήμος Στυλίδας να ζητήσει την κατασκευή ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΕΡΓΟΥ μικρής σχετικά κλίμακας, μέρος του οποίου έχουν προτείνει ήδη κάτοικοι της Ανατολικής Φθιώτιδας, με υπόμνημά που κατέθεσαν στις 29 Ιανουαρίου 2014 προς το υπουργείο. Πιο συγκεκριμένα, η διάνοιξη μίας νέας εισόδου από την Νέα Εθνική Οδό στο ύψος μεταξύ των χωριών Καραβόμυλου και Ανύδρου, κοντά στην ήδη κατασκευασμένη γέφυρα, θα κάνει ευκολότερη τη μετακίνηση για τους κατοίκους και επισκέπτες τεσσάρων κοινοτήτων (Άνυδρο, Αχινός, Καραβόμυλος, Παλαιοκερασιά) απαλύνοντας τον αποκλεισμό εργαζομένων και επιχειρήσεων, καθώς και τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων στα σημεία όπου συναντάται η ανατολική έξοδος της Στυλίδας με τις παλαιές Εθνικές Οδούς. Στις διασταυρώσεις αυτές, πρέπει ούτως ή άλλως να τοποθετηθεί και φωτεινή σηματοδότηση, για την προστασία των πολιτών.
3. Όσον αφορά τους πολλαπλούς σταθμούς διοδίων, θεωρώ ότι είναι σωστό και αναπόφευκτο να υπάρχουν πλευρικά διόδια, σε όλους τους κόμβους εξόδου των οδών ταχείας κυκλοφορίας, για προφανείς λόγους (συνεχής συντήρηση οδοστρώματος, γρήγορη κίνηση, ασφαλής οδήγηση, οδική βοήθεια, κ.α.). Διαφωνώ όμως κάθετα με τα μετωπικά διόδια, καθώς δεν έχουν δίκαιο χαρακτήρα. Καιρός, λοιπόν, είναι, να διεκδικήσουμε την πληρωμή χρήσης μόνο στα πλευρικά διόδια, βάσει χιλιομετρικής απόστασης, το δίκαιο σύστημα, δηλαδή, που ακολουθείται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη δική μας περίπτωση, όταν περνάμε τα διόδια της Πελασγίας, πληρώνουμε το ίδιο ποσό, είτε ο οδηγός κατευθύνεται στην Πελασγία, είτε στην Αγχίαλο. Η πληρωμή ίδιου ποσού για διαφορετική χιλιομετρικά χρήση του αυτοκινητοδρόμου, αποτελεί κατάφωρη αδικία και είναι καιρός, λοιπόν, να απαιτήσουμε η αδικία αυτή να διορθωθεί πανελλαδικά, με την αρχή να γίνεται στην περιοχή της Φθιώτιδας.
Αγαπητοί φίλοι, η λανθασμένη χάραξη της Νέας Εθνικής Οδού και τα διόδια θα φέρουν σοβαρά, οικονομικά προβλήματα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους της Ανατολικής Φθιώτιδας, αλλά θα θέσει και ευρύτερα ζητήματα οδικής ασφάλειας. Από την άλλη όμως, όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, «Ζωή είναι 10% αυτό που σου συμβαίνει και 90% ο τρόπος που αντιδράς» – στην περίπτωσή μας, 10% είναι η παρουσία των νέων έργων και 90% οι δικές μας πρωτοβουλίες. Έχουμε, λοιπόν, μια (τελευταία) ευκαιρία να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να δράσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για ένα ζήτημα που θα επηρεάσει βαθιά τη ζωή μας.
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑ.ΚΟΥΤΡΑ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΣΑ ΕΞΥΠΝΑ ΜΥΑΛΑ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΕΤΣΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΩ ΣΑ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΩ….ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ…
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ…ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ….ΜΠΡΑΒΟ ΚΑ ΚΟΥΤΡΑ!