Ο χθεσινός κόκκινος ουρανός σε όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο ήταν αποτέλεσμα μιας γιγάντιας ηλιακής κηλίδας σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, εξήγησε στο iefimerida.gr το επιστημονικό φαινόμενο, το οποίο «προκάλεσε» το εντυπωσιακό θέαμα που απολαύσαμε χθες.
«Το ηλιοβασίλεμα ήταν απόρροια των καιρικών φαινομένων του Διαστήματος. Ο διαστημικός καιρός και οι ηλιακές λεγόμενες καταιγίδες δεν μοιάζουν με τις γήινες καταιγίδες, αλλά συνδέονται άμεσα με τη δραστηριότητα του Ήλιου μας.
Η δραστηριότητα αυτή οφείλεται κυρίως στην παρουσία μιας γιγάντιας ηλιακής κηλίδας (AR2443), η οποία την 1η Νοεμβρίου εκτεινόταν σε μήκος 175.000 χλμ. από την μία άκρη στην άλλη. Οι ηλιακές κηλίδες είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και η παρουσία τους επιδρά στα διάφορα γήινα καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας. Οι κηλίδες αυτές εμφανίζονται κυρίως στη διάρκεια έντονης ηλιακής δραστηριότητας, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 11 χρόνια», μας είπε ο κ. Σιμόπουλος.
Και συνέχισε: «Την περίοδο αυτή, απελευθερώνονται τεράστια ενεργειακά κύματα φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον Ήλιο, προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας έτσι τον ηλιακό άνεμο. Η αλληλοεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του γήινου μαγνητικού πεδίου είναι ο λόγος που σχηματίζονται πανέμορφα τοπία στον ουρανό και μυστηριώδεις φωτεινές παραστάσεις που αποτελούν το βόρειο και το νότιο Σέλας, σε ύψος που κυμαίνεται από 100 έως 1.000 χιλιόμετρα.
Ο Νοέμβριος όμως μας έχει κι άλλες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά στα συμπαντικά φαινόμενα, σύμφωνα με το Αstronomy Μagazine.
Καταρχάς το πλανητικό τρίο του Δία, της Αφροδίτης και του Άρη, θα χωρίσει καθώς ο Δίας θα παρασύρει την Αφροδίτη πιο μακριά, αλλά οι τρεις πλανήτες θα παραμείνουν και πάλι σχετικά κοντά. Θα είναι ακόμη ορατοί μπροστά από τους αστερισμούς του Λέοντος και της Παρθένου, μετά τις 2.45 τα ξημερώματα. Στις 7 Νοεμβρίου μάλιστα Άρης και Αφροδίτη θα κάνουν «τρίγωνο» με τη Σελήνη.
—Λεοντίδες
Θα ακολουθήσει αργότερα μέσα σε αυτό τον μήνα η ετήσια βροχή των Λεοντιδών. Τα μετέωρα αυτά κάνουν την εμφάνιση τους ως ουρά που άφησε πίσω του ο κομήτης Tuttle. Αυτή τη φορά θα είναι λιγότερα από άλλες φορές, περίπου 10-15 ανά ώρα και θα κορυφωθούν μετά τα μεσάνυχτα της 17ης Νοεμβρίου και της 18ης Νοεμβρίου.
Οι Λεοντίδες έχουν προσφέρει υπέροχο και απόκοσμο θέαμα στο παρελθόν, αναφέρει το Smithsonian mag. Το 1833 στη Β. Αμερική, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ουρανός φωτίστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες μετεωρίτες στη διάρκεια της νύχτας ενώ η αστρονόμος Agnes Clerke χαρακτήρισε την καταιγίδα ως «μια καταιγίδα διαττόντων που χτύπησε τη Γη» . «Ο ουρανός γέμισε σε κάθε κατεύθυνση με λαμπερά κομμάτια και φωτίστηκε από μαγευτικές πύρινες σφαίρες», έγραψε.
—Ταυρίδες
Επίσης , από τις 5 Νοεμβρίου έως 12 Νοεμβρίου, οι Ταυρίδες θα φωτίσουν τον ουρανό. Η «παράσταση» θα ξεκινήσει στα ανατολικά μετά τη δύση του ήλιου, θα μετακινηθεί στο νότο μετά τα μεσάνυχτα, και θα ολοκληρωθεί στη δύση πριν το ξημέρωμα.
Το θέαμα αναμένεται φαντασμαγορικό, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, η βροχή των Ταυριδων είναι πιο αργή και πιο έντονη από άλλες βροχές μετεωριτών, με τα μετέωρα να σκορπάνε και να διαλύονται τελείως.
Όσοι αναζητούν το θέματα στον ουρανό, μπορούν επίσης να δουν τις πρώτες αναλαμπές του Ωρίωνα. Ξεκινώντας στις 8 Νοεμβρίου, ο Ωρίωνας θα εμφανιστεί χαμηλά στον ουρανό γύρω στις 10 μ.μ., και θα τον δεi κάποιος αν ψάξει προς τα ανατολικά.
πληροφορίες μέσω του econews.gr και του iefimerida.gr