ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τεράστιος είναι ο όγκος των κατατεθειμένων αιτημάτων για άδειες χρήσης νερού από αγρότες τους τελευταίους μήνες. Ο βασικός λόγος είναι η πίεση που ασκήθηκε μέσω των επιστολών της ΔΕΗ από τον Μάιο του 2018 ως και τα μέσα του καλοκαιριού, δίνοντας περιθώριο σε όλους τους αγρότες με γεωτρήσεις να καταθέσουν το δελτίο γεωργοτεχνικών και γεωργοοικονομικών στοιχείων, το οποίο όμως προϋποθέτει τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης του σημείου υδροληψίας, προκειμένου δηλαδή να συνεχίσουν να πληρώνουν ρεύμα με βάση το αγροτικό τιμολόγιο. Η εν λόγω προθεσμία ορίσθηκε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2018 και γίνεται σαφές ότι υπήρξε μεγάλη πίεση εν μέσω αρδευτικής περιόδου, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και δυσκολίες στις αγροτικές δραστηριότητες, σε μια περίοδο μάλιστα που χρειάζονται όσο ποτέ τις γεωτρήσεις.
Εν τοις πράγμασι και μετά από διαδικασίες και ενέργειες των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, η ΔΕΗ αποδέχτηκε τα δικαιολογητικά όπως ορίζονται στην υπ’ αριθ. 140424/06.03.2017 Υπουργική Απόφαση χωρίς όμως να τροποποιήσει τις επιστολές της. Το 2014 η ΔΕΗ είχε προβεί ξανά σε τέτοια ενέργεια και για πολλούς αποτελεί εύλογο ερώτημα το γιατί απέστειλε ξανά επιστολές στο σύνολο των χρηστών αγροτικού ρεύματος και σε χρήστες δηλαδή οι οποίοι είχαν υποβάλλει τα τότε ζητούμενα στοιχεία, χωρίς δηλαδή να φιλτράρει τα ήδη κατατεθειμένα στοιχεία που διαθέτει. Προφανώς η ΔΕΗ ξεκίνησε εκκαθάριση του μητρώου της για το αρδευτικό ρεύμα γιατί ισχυρίζεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το χρησιμοποιούν και σε άλλες χρήσεις κι όχι μόνο αγροτικές.
Αυτό κοστίζει ωστόσο χρόνο και χρήμα στους αγρότες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και μια δυσκολία στις αρμόδιες υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα κάτωθι στοιχεία:
- Στη Δ/νση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας εκκρεμεί η έκδοση περίπου 500 αδειών χρήσης.
- Από τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας δεν έχουν διαβιβασθεί ακόμη 000-7.000 αιτήσεις, οι οποίες είχαν προγενέστερα των επιστολών της ΔΕΗ, κατατεθεί.
- Επιπλέον 1000-1500 αιτήσεις κατατέθηκαν πρόσφατα στους Δήμους της Περιφέρειας, για γεωτρήσεις οι οποίες ήταν μέχρι σήμερα αδήλωτες.
Προτεινόμενες λύσεις:
- Να δοθεί παράταση και στο χρονικό διάστημα της παράτασης να αποστείλουν οι Δήμοι στη ΔΕΔΔΗΕ το σύνολο των σημείων υδροληψίας, για τα οποία έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα. Να αποσταλεί δηλαδή ένα ψηφιοποιημένο αρχείο με συντεταγμένες και ονόματα χρηστών από τους Δήμους, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των αγροτών αλλά και των υπηρεσιών, αφού καθημερινά -πλέον των άλλων- αναλώνεται πολύς χρόνος στη μεταξύ επικοινωνία πολιτών και υπαλλήλων, προκειμένου οι πρώτοι να ενημερωθούν.
- Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών και τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να προβεί σε πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπισθεί ο τεράστιος όγκος των αιτήσεων και να παρθούν μέτρα εκσυγχρονισμού μέσω γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, που θα διευκολύνουν το έργο των υπηρεσιών με σκοπό και την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν κατακλείδι και προκειμένου να δοθεί η εν λόγω παράταση ο κος Βέττας έχει αποστείλει προς τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. κο. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη δυο ηλεκτρονικές επιστολές, την πρώτη στις 27 Αυγούστου 2018 και τη δεύτερη σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2018 και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το σύνολο των αρμοδίων φορέων αφενός μεν για τη χορήγηση της παράτασης αφετέρου δε για την οριστική επίλυση του θέματος.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΕΤΤΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
24-09-2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΕΤΤΑ-παράταση προθεσμίας- γεωτρήσεις – αγροτικό τιμολόγιο