Μαίνεται η μάχη μεταξύ Ελαιοπαραγωγών και Βιομηχανιών στην Ιταλία για την Ιταλοποίηση ξένων ελαιολάδων, όπως φαίνεται από την αποκάλυψη σκανδάλου τεράστιας έκτασης «βαφτίσματος» Ελληνικών, Ισπανικών και Τυνησιακών ελαιόλαδων και διοχέτευσης τους στην Ιταλική και διεθνή αγορά, ως Ιταλικών!
Το γεγονός αυτό, που οδήγησε σε κατάσχεση 8.000 τόνων Ελληνικών και Ισπανικών ελαιόλαδων αλλά και σε συλλήψεις των ιδιοκτητών και στελεχών της γνωστής στην Ελλάδα Ιταλικής Εταιρείας εμπορίας ελαιολάδου Azienda Olearia Valpesana, οφείλεται στις ενέργειες και πιέσεις Ελαιοπαραγωγικών Οργανώσεων της Ιταλίας.
Οι οργανώσεις αυτές διαπιστώνοντας ότι, παρά την νομοθετική ρύθμιση που πέτυχαν για την υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες του σήματος «Made in Italy» για τα ελαιόλαδα που προέρχονται από την Ιταλία, στην πράξη οι Ιταλικές Βιομηχανίες συνέχιζαν την παράτυπη «Ιταλοποίηση» ξένων ελαιόλαδων, προχώρησαν σε καταγγελίες τις οποίες αξιοποίησαν οι αρχές επιτυγχάνοντας την αποκάλυψη της απάτης.
Η Ιταλική Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με επιχείρηση που έφερε τον κωδικό «Arbequinο» αποκάλυψε σκάνδαλο εισαγωγής και Ιταλοποίησης Ισπανικών, Ελληνικών και Τυνησιακών ελαιολάδων, υπαίτια της οποίας ήταν η εμπορική επιχείρηση «Azienda Olearia Valpesana» της οποίας ο Πρόεδρος κ. Franceso Fusi, βρίσκεται ήδη υπό κράτηση. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αυτής, που δεν σχετίζεται με την Castel del Chianti του επίσης γνωστού στην Ελλάδα αγοραστή Fabrizio Fusi, βρεθηκαν από την Αστυνομική Φορολογική Μονάδα της Siena συνοδευτικές αναλύσεις Ισπανικών ελαιόλαδων που έφεραν χειρόγραφες σημειώσεις με τις πραγματικές τιμές αλκυλεστέρων, υπεροξειδίων και οξυτήτων, οι οποίες διέφεραν πολύ από τα όρια της Κοινοτικής νομοθεσίας.
Η εξέταση των εγγράφων, σε συνδυασμό με αποτελέσματα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και e-mail οδήγησε την Αστυνομία στην αποκάλυψη ενός μηχανισμού που λειτουργούσε από το 2010 και βασιζόταν σε δόλιες και παράνομες πρακτικές.
Χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς τύπους ανάμειξης, η εταιρεία πωλούσε χύμα ελαιόλαδο που ήταν ένα «κατασκευασμένο μίγμα» καλών, προερχόμενων προφανώς απο Ελλάδα και κακών, προερχόμενων προφανώς απο Ισπανία, ελαιόλαδων σε μια σειρά απο σημαντικές Ιταλικές επιχειρήσεις τυποποίησης, οι οποίες το διέθεταν στην συνέχεια ως τυποποιημένο σαν Ιταλικό εντός και εκτός της χώρας.
Οι Οργανώσεις Ελαιοπαραγωγών της Ιταλίας είναι ανάστατες γιατί θεωρούν ότι η πρακτική της Ιταλοποίησης έχει οδηγήσει στην πτώση των τιμών παραγωγού στην Ιταλία κατά 30% και πλέον και με δηλώσεις τους καταδικάζουν το γεγονός. Πηγή: sedik.gr