Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Το βακτήριο των ελαιόδεντρων διχάζει τη νότια Ευρώπη

elaiodentra-vaktirio-europi-121562Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης του βακτηρίου καραντίνας Xylella fastidiosa που ρημάζει τα ελαιόδεντρα στη Νότια Ιταλία.

Η μόνιμη Επιτροπή της ΕΕ για την υγεία των φυτών, που αποτελείται από εκπροσώπους από τα 28 κράτη μέλη, πραγματοποίησε συνάντηση στις Βρυξέλλες, το διήμερο 26-27 Μαρτίου, για να συζητήσει την κοινή στρατηγική στην αντιμετώπιση του βακτηρίου Xylella fastidiosa, που πρωτοεμφανίστηκε σε ελαιόδεντρα της Απουλίας το 2013. Ωστόσο δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε κάποια κοινή συμφωνία. «Χρειάζονται και άλλες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για να φτάσουμε σε μία κοινή θέση», δήλωσε αξιωματούχους που συμμετείχε στη διάσκεψη.

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία πιέζουν για την εφαρμογή μίας «σκληρής πολιτικής» με εκριζώσεις, φοβούμενες για τους δικούς τους ελαιώνες, καθώς και για τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή, τα οποία μπορούν επίσης να μολυνθούν από το βακτήριο.

Από την άλλη η Ιταλία εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί αντιδρούν στην καταστροφή των αιωνόβιων, παραδοσιακών ελαιώνων. Πάντως η Ιταλία από μόνη της δεν θα μπορέσει να σταματήσει την επιβολή σκληρότερων μέτρων, καθώς η ψηφοφορία θα κριθεί κατά πλειοψηφία στη συγκεκριμένη Επιτροπή.

Η ασθένεια, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, έχει πλήξει σκληρά τα ελαιόδεντρα της Απουλίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον το 10% των 11 εκατομμυρίων ελαιόδεντρων γύρω από την πόλη Λέτσε έχει προσβληθεί.

Μία νέα συνάντηση των αξιωματούχων της ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν ακόμη την έκταση της «ζώνης ασφαλείας» για τον περιορισμό της ασθένειας αλλά και ποια άλλα δέντρα (εκτός των ελαιόδεντρων) θα πρέπει να ξεριζωθούν.

Μετά την κοινοποίηση εκ μέρους της Ιταλίας, τον Οκτώβριο του 2013, του ξεσπάσματος της Xylella fastidiosa στην περιοχή της Απουλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα πρώτα μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωσή της εντός της ΕΕ. Τα συγκεκριμένα μέτρα αντικαταστάθηκαν τον Ιούλιο του 2014, με λεπτομερέστερα μέτρα έκτακτης ανάγκης (Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής 2014/87/ΕΕ), τα οποία παρέχουν ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή και διακίνηση των φυτών ξενιστών ειδών στην ΕΕ, καθώς και τον έγκαιρο έλεγχο στις πληγείσες περιοχές.

Η Ιταλία έχει κοινοποιήσει την οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής (241.000 εκτάρια), που βρίσκεται στην επαρχία του Λέτσε (περιφέρεια Απουλία), στην οποία περιλαμβάνονται 90.000 εκτάρια ελαιώνων.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από την υπηρεσία ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ιταλίας, το Νοέμβριο του 2014, επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά από την προηγούμενη επιθεώρηση, τον Φεβρουάριο του 2014. Βάσει της νέας εκτίμησης του φυτοϋγειονομικού κινδύνου από την EFSA και των συμπερασμάτων των ελέγχων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ.

Στο μεταξύ ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκαΐτις, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Ιταλία, προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για να σταματήσει η επιδημία.

econews.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -