Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Τα πρώτα πεφταστέρια του 2015!

ΤεταρτιδεςΟι Τεταρτίδες θα αποτελέσουν τα πρώτα πεφταστέρια του 2015 με διάρκεια από την Πρωτοχρονιά ως την 5η Ιανουαρίου 2015. Η κορύφωση της βροχής των διαττόντων αναμένεται το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου και τα ξημερώματα της Κυριακής.

Παρόλα αυτά, λόγω της Πανσελήνου που θα λάμψει στον ουρανό τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, τα πεφταστέρια δεν θα είναι ορατά στον νυχτερινό ουρανό.

Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό, μετά τα μεσάνυχτα και έως τα χαράματα.

Κατά το μέγιστο της βροχής, ο ρυθμός πτώσης των μετεώρων είναι ίσος με αυτό των Περσείδων και των Διδυμίδων,μως, αντίθετα με τις άλλες δύο βροχές, η φάση αποκορύφωσης διαρκεί λίγο, περίπου δύο ώρες. Το σώμα το οποίο θεωρείται η πηγή των τεταρτίδων έχει ανιχνευτεί διστακτικά ως ο αστεροειδής (196256) 2003 EH1, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με τον κομήτη C/1490 Y1 που παρατήρησαν οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι πριν 500 χρόνια.

Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται εντός των ορίων του αστερισμού του Βοώτη, κοντά στο λεγόμενο σχηματισμό άροτρο ή κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου. Βρίσκεται ανάμεσα στο χερούλι της «κατσαρόλας» και τα τέσσερα αστέρια που σχηματίζουν τη κεφαλή του αστερισμού Δράκων.

Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό –Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς (ήταν αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου)- που είχε ανακαλύψει το 1795 ο γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ.

Σήμερα, η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.

Μαζί με τις Τεταρτίδες στο ουράνιο στερέωμα θα εμφανιστεί ο κομήτης «Λαβτζόι», ο οποίος περνά αυτή την εβδομάδα κοντά από τη Γη.

Σύμφωνα με τη NASA, ο κομήτης θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας στις 7 Ιανουαρίου, σε απόσταση περίπου 70,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο, άρα και από την Ελλάδα, εφ’ όσον ο κατά τόπους νυχτερινός ουρανός είναι καθαρός.

Ο κομήτης, γνωστός και ως C/2014 Q2, ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014 από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο Τέρι Λαβτζόι, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.

www.econews.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -