Αλλαγή στους όρους του Μνημονίου για να μην εξαιρείται κανένα(!) περιουσιακό στοιχείο του Κράτους -ούτε και της Τραπέζης της Ελλάδος όμως ακόμη- από την συντηρητική ή αναγκαστική κατάσχεση εκ μέρους των δανειστών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αθετήσει τις πληρωμές των δανείων που λαμβάνει, προβλέπει ο νόμος που φέρνει για ψήφιση σήμερα Δευτέρα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση.
Αυτό προβλέπει μία από τις πέντε… Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε η Κυβέρνηση επειδή το είχαν θέσει οι δανειστές ως προαπαιτούμενο για τις δόσεις-μαμούθ που θα πάρει η χώρα μας έως το Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως,… στη σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά χθες στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να αποσύρει η κυβέρνηση τον Κυρωτικό Νόμο που είχε καταθέσει στη Βουλή τις παραμονές των Χριστουγέννων και στη θέση του οι βουλευτές να ψηφίσουν νέο «κατεπείγοντα» νόμο, που θα θεσπίζει όσα ζητούν οι δανειστές.
Ο νόμος έχει εισαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή, αμέσως μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και θα ψηφιστεί σήμερα Δευτέρα, για να μπορέσει ο Γιάννης Στουρνάρας να ενημερώσει άμεσα το Eurogroup και το ΔΝΤ πως εκπληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την υπο-δόση των 9,2 δισ. του Ιανουαρίου.
Τι προβλέπει ο «κατεπείγων» νόμος
Η επίμαχη διάταξη που αναμένεται να προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις των κομμάτων είχε περιληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 240/2012) η οποία τροποποιεί τους κανόνες της δανειακής σύμβασης. Εκεί ορίζεται ότι «ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης».
Ουσιαστικά ενσωματώνεται έτσι στο εθνικό δίκαιο ο όρος πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Κράτους και τα πάσης φύσεως ιδιοκτησιακά δικαιώματά του υπόκεινται σε κατάσχεση, αν το ζητήσουν οι δανειστές. Στην κυβέρνηση τονίζουν πως πρόκειται για «τυπική αναφορά» η οποία εμπεριέχεται και στα προηγούμενα Μνημόνια. πηγή e-magazino.gr