Κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε προκειμένου να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία.
Ωστόσο η οικονομική κρίση έχει φέρει δραματικές ανακατατάξεις σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες που «επισκέφθηκε» το ΔΝΤ, σύμφωνα με έρευνα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση.
Τα συμπεράσματα που παρουσίασε στις αρχές του καλοκαιριού σε συνέντευξη Τύπου η ΟΛΜΕ φέρουν την Ελλάδα τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία, ενώ προηγούνται οι: Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία, χώρες από τις οποίες «πέρασε» το ΔΝΤ.
Η χώρα μας, όμως, είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών. Όσον αφορά στις δαπάνες των χωρών για την εκπαίδευση, η πρώτη σε ποσοστό μείωσης είναι η Λετονία με 55%, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών (30%) και δεύτερη σε περικοπές συντάξεων εκπαιδευτικών (20%).
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών θα λέγαμε ότι είναι η “ειρωνία της υπόθεσης” για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς.
Ναι μεν πρόκειται για επάγγελμα λειτούργημα αλλά σε όλα τα επαγγέλματα για να αποδόσει κανείς χρειάζεται κίνητρο.
Προς το παρόν στην Ελλάδα, στους εκπαιδευτικούς προσφέρουμε ισχυρά αντι-κίνητρα….
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/59#ixzz28MQalOnP