Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Λάμψη 100 «σοφών» στα Ελληνικά Πανεπιστήμια!

πανεπιστημιο

Νέα σελίδα γυρίζουν το 2013 τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Συνολικά περίπου 100 Έλληνες πανεπιστημιακοί από σπουδαία ΑΕΙ ξένων χωρών -από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία έως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία- «επιστρέφουν» στη χώρα μας, ώστε μαζί με άλλους 250 ήδη διδάσκοντες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συμβάλουν στην αναμόρφωση των ελληνικών πανεπιστημίων, συμμετέχοντας στα πρώτα Συμβούλια σε κάθε ίδρυμα, όπως ορίζει ο νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Τα πανεπιστήμιά μας έχουν εξαιρετικούς καθηγητές που παρουσιάζουν σημαντικό έργο. Οφείλουμε να διορθώσουμε, βέβαια, τις στρεβλώσεις του παρελθόντος» λέει στην «Κ» ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, κ. Γρηγόρης Σηφάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Ερχονται με σχέδια, ταυτόχρονα είναι πρόθυμοι να ακούσουν τις ιδέες μας για τη στρατηγική και τη λειτουργία του ιδρύματος» προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Θάνος Δημόπουλος, από την Ιατρική Αθηνών, ο οποίος εξελέγη στο Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Βεβαίως, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των αλλαγών, η πρώτη περίοδος θα είναι μεταβατική, έως ότου το νέο σύστημα διοίκησης ισορροπήσει με την έως τώρα καθεστηκυία τάξη σε κάθε ίδρυμα. Και οι Σύμβουλοι -«ξένοι» και ενδοπανεπιστημιακοί- γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν αγκάθια όπως τις αντιδράσεις φοιτητών που ζητούν τη μη εφαρμογή του νόμου 4009/2011, με τις αλλαγές που έγιναν από τον νόμο 4076/2012.

Ειδικότερα, Χάρβαρντ, MIT, Κέμπριτζ, Πρίνστον, Γέιλ, Brown, Imperial College, Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, Ecole Normale Superieure, Paris VII Denis Diderot, Ecole Nationale des Ponts et Chaussees, Caltech, UCLA, Berkeley, Exxon Mobil, CERN είναι ορισμένα από τα φημισμένα ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα, πολυεθνικές εταιρείες στα οποία θητεύουν ή έχουν θητεύσει ορισμένοι από τους «σοφούς» των Συμβουλίων.

«Αυτή τη στιγμή, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από τη συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα, από συμμαχίες. Δεν μπορεί όλα τα ιδρύματα να έχουν εξίσου καλές υποδομές και επιστημονικό και ερευνητικό έργο σε όλους τους τομείς. Σε αυτό πρέπει να δοθεί βάρος. Εάν έχουμε στελέχη δικά μας σε ΑΕΙ του εξωτερικού, θα μπορούμε να ανταλλάσσουμε επιστήμονες, φοιτητές, ιδέες. Οι Ελληνες από το εξωτερικό θα φέρουν νέα γνώση. Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι πραγματικά πολύτιμοι» παρατηρεί ο κ. Σηφάκης.

«Γνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά επίσης γνωρίζω και τις μεγάλες δυνατότητες των συναδέλφων που δουλεύουν σε αυτό. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να αναδείξω και να προωθήσω το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ θα βοηθήσω στην εξεύρεση πόρων και στη σύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και παραγωγή» λέει, από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Χατζηχρηστίδης, μέλος του Σ.Ι. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με πολυετή πείρα σε ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα, βιομηχανίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, και νυν καθηγητής Χημικών Επιστημών στο King Abdullah University of Science and Technology στη Σαουδική Αραβία.

«Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε την ακτινοβολία και την επιστημονική γνώση των Ελλήνων πανεπιστημιακών του εξωτερικού. Ενδιαφέρονται να συνδέσουν το πανεπιστήμιο με την κοινωνία, να ενισχύσουν την εικόνα της εξωστρέφειάς του, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε τα ιδρύματα να αυξήσουν τους πόρους τους. Από την άλλη, ο νέος νόμος δίνει μία ευκαιρία να διορθώσουμε τις σοβαρές αδυναμίες που είχαν οι προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια, όπως π.χ. οι «αιώνιοι» φοιτητές, η κομματικοποίηση, η αναξιοκρατία, τα οποία δεν συνδέονται με την έννοια της αριστείας, που οφείλει να υπηρετεί ένα ΑΕΙ» τονίζει ο κ. Παναγιώτης Σουκάκος, πρόεδρος του Σ.Ι. στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι συνθήκες αριστείας, αξιοκρατίας και δημιουργικότητας στα ιδρύματα. Ο μεγάλος μου φόβος είναι η απώλεια των φοιτητών μας αλλά και των πανεπιστημιακών μας στο εξωτερικό» συμπληρώνει ο κ. Σηφάκης, την ίδια στιγμή που η οξύτατη δημοσιονομική λιτότητα περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ.                                                                                                                 πηγή news.kathimerini.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων