Ανακοίνωση εξέδωσαν οι υπεύθυνες κτηνιατρικές αρχές του ΥΠΑΑΤ μέσω της οποίας ενημερώνουν για το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης εμβολιασμού από αέρος των κόκκινων αλεπούδων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση γράφει:
Λίγο πριν την ολοκλήρωση όλων των διεργασιών για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού από αέρος των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας, σας αποστέλλουμε ένα πρώτο πλάνο/χρονοδιάγραμμα των πτήσεων που θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2014.
Οι ρίψεις θα ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου για 7 περίπου ημέρες (10-16 Νοεμβρίου) από το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου Κιλκίς. Τα αεροπλάνα θα επιχειρήσουν αρχικά στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία (Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κλπ). Την ίδια περίοδο για δύο ημέρες θα γίνουν ταυτόχρονα και πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καβάλας. Από το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν επίσης οι περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της Πίνδου και δυτικά του Κιλκίς (Πέλλα, Ημαθία κλπ).
Στις 17 έως 21 περίπου Νοεμβρίου ( 5 ημέρες περίπου) τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ρίψεις από το αεροδρόμιο της Έδεσσας, όπου θα εμβολιαστούν οι ορεινές περιοχές ανατολικά της Πίνδου(ΠΕ Κοζάνης, Καστοριάς , Φλώρινας, Γρεβενών, , κ.λπ).
Στις 22 έως 28 Νοεμβρίου (7 ημέρες) θα επιχειρήσουν από το αεροδρόμιο της Λάρισας για τις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Πιερίας, Μαγνησίας κλπ. Επίσης από το ίδιο αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθούν ρίψεις στις περιοχές Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.
Τελευταίες θα εμβολιαστούν οι περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Πίνδου (οι ΠΕ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας κλπ) Οι εμβολιασμοί αυτοί θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του Νοεμβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου για 5 περίπου ημέρες από το αεροδρόμιο του Αγρινίου.
Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνουν κάποιες αλλαγές.
Οι πτήσεις θα ξεκινούν με την ανατολή του ήλιου (γύρω στις 8.00 το πρωί) και θα διαρκούν μέχρι τη δύση (γύρω στις 6.00 το απόγευμα). Αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις πτήσεις σε μία περιοχή, οι ρίψεις θα γίνονται σε άλλες κοντινές περιοχές και τα αεροσκάφη θα επιστρέφουν για εμβολιασμούς στην αρχική περιοχή μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
Η λύσσα έχει εμφανιστεί από 19/10/2012 στην Ελλάδα και από τότε μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 48 κρούσματα σε ζώα. Για το σκοπό αυτό το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια να εμβολιαστούν οι κόκκινες αλεπούδες προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της νόσου.
Ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής σας με αυτό με αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό και να ενημερωθεί άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού),οι πολίτες απαγορεύεται να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.
Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.