Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τα έργα του σιδηρόδρομου προχωρά επιτέλους με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Το συμπληρωματικό έργο που κατασκευάζεται στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός και αφορά την διάνοιξη της σήραγγας Όθρυος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και βαδίζει προς ολοκλήρωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ypodomes.com η διάνοιξη της σήραγγας Όθρυος θα επιτευχθεί σε δύο μήνες από τώρα, δηλαδή τον ερχόμενο Μάιο ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η παρούσα εργολαβία.
Η σήραγγα Όθρυος είναι μία από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες στην Ελλάδα καθώς αποτελείται από δύο μονούς κλάδους (ένας για κάθε κατεύθυνση) με μήκος 6,4χλμ ανά κλάδο. Ωστόσο τα πρωτεία θα έχει η σήραγγα Καλλιδρόμου που με μήκος 9χλμ θα είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της Ελλάδας.
Αυτό το έργο κρίνεται απαραίτητο να ολοκληρωθεί καθώς ήδη έχει ξεκινήσει και η μεγάλη εργολαβία σκούπα της ΕΡΓΟΣΕ στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός, ένα έργο 400εκ.ευρώ που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Και οι δύο παραπάνω σήραγγες εντάσσονται στην εργολαβία σκούπα.
Η συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι για τον Δεκέμβριο του 2016. Να θυμίσουμε πως πρόκειται για το τελευταίο έργο εκσυγχρονισμού στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Με την ολοκλήρωση του από τις αρχές του 2017 τα πρώτα ηλεκτροκίνητα τρένα θα μπορούν να διανύσουν την απόσταση από την μία πόλη στην άλλη σε περίπου 3 ώρες και 15 λεπτά.
ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Άνθρακας τελικά αποδείχθηκε ο «θησαυρός», δηλαδή η αρχική απόφαση για διεκδίκηση επιστροφής περίπου 11εκ.ευρώ από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Η τεχνική εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης και δικαιώθηκε.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η απόφαση λήφθηκε πριν από μερικές ημέρες αλλά ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί. Κύκλοι που γνωρίζουν το θέμα μιλούν για απόφαση που αναμενόταν καθώς δεν υπήρχαν ισχυρά στοιχεία για να στοιχειοθετήσουν την αρχική διεκδίκηση.
Ο ΑΚΤΩΡ ζήτησε και τελικά πέτυχε την αναίρεση της απόφασης επιστροφής των χρημάτων βασιζόμενος σε 3 στοιχεία:
-δεν είχε κληθεί η εταιρεία για να καταθέσει στοιχεία
-δεν είχε κληθεί επίσης ο προιστάμενος της Διευθύνουσας Υπηρεσίας
-ο ΓΕΕΔ είχε εντολή να διερευνήσει όχι μόνο την κατασκευαστική περίοδο αλλά και την περίοδο των μελετών