Λαμία, 02 Αυγούστου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τουλάχιστον δύο αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες το πρωί προσπάθησαν να εξαπατήσουν τέσσερα άτομα στη Λαμία
Οι δράστες επικοινωνούσαν μαζί τους τηλεφωνικά και με το πρόσχημα σοβαρού τραυματισμού συγγενικού τους προσώπου, το οποίο πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ζητούσαν χρήματα που κυμαίνονταν από 5.000 έως 8.000 ευρώ
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, για τον εντοπισμό και την σύλληψη τουλάχιστον δύο (2) αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες το πρωί προσπάθησαν να εξαπατήσουν τρεις ημεδαπές ηλικίας 50, 74 και 50 ετών και ένα 40χρονο ημεδαπό, με το πρόσχημα σοβαρού τραυματισμού συγγενικού τους προσώπου, το οποίο νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο των Αθηνών.
Ειδικότερα χθες το πρωί και από ώρες 09.40΄έως και 10.10΄, ο ένας από τους δράστες τηλεφώνησε στα ανωτέρω άτομα και τους είπε ότι είναι γιατρός Νοσοκομείου των Αθηνών, στο οποίο νοσηλεύεται συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως ο γιος τους ή αδελφός τους) μετά από σοβαρό ατύχημα, απαιτώντας την καταβολή διαφόρων χρηματικών ποσών προκειμένου να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση.
Ακολούθως ο δράστης έδινε το ακουστικό του τηλεφώνου σε συνεργό του, ο οποίος προσποιούμενος ότι κλαίει και είναι ο τραυματισμένος συγγενής τους, ενθάρρυνε τους «οικείους του» να καταβάλλουν το χρηματικό ποσό που τους ζητούσε ο υποτιθέμενος γιατρός.
Συγκεκριμένα ο δράστης που προσποιούταν τον γιατρό απαίτησε:
• από την 74χρονη το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ,
• από την μία 50χρονη το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ,
• από την δεύτερη 50χρονη το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ και
• από τον 40χρονο το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ.
Τα ανωτέρω άτομα και στις τέσσερις περιπτώσεις, είτε μιλώντας με τα οικεία τους πρόσωπα, είτε από την συνομιλία που είχαν με τους δράστες, αντιλήφθηκαν την σε βάρος τους απόπειρα απάτης και αρνήθηκαν να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, καταγγέλλοντας τα περιστατικά άμεσα στο Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε στοιχείο για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δραστών.
Για την υπόθεση ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ σε βάρος των δύο τουλάχιστον δραστών, σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα απάτης κατά συρροή, η οποία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρόληψης περιστατικών απάτης, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες της Περιφέρειάς μας και ιδίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πείθονται από άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν ή τους τηλεφωνούν, με σκοπό την εξαπάτησή τους:
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
• Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
• Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Ειδικότερα και όσον αφορά την προσπάθεια εξαπάτησης με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου επισημαίνεται ότι:
• Οι δράστες επιλέγουν συνήθως ηλικιωμένους και πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών τους.
• Ακολούθως, επικοινωνούν τηλεφωνικώς μαζί τους κυρίως τις νυχτερινές ώρες και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους (π.χ. γιος, κόρη, γαμπρός ή νύφη) εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
• Οι δράστες ζητούν από τους ηλικιωμένους να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο (που νωρίτερα οι ίδιοι έχουν επιλέξει ως κατάλληλο, συνήθως κοντά στο σπίτι τους), όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.
• Οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr/ Οδηγός του πολίτη – Χρήσιμες συμβουλές) έχουν αναρτηθεί και άλλες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών.