0
Δημοσιεύτηκε 17 Μαρ 2014, 10:24   /   ΚΟΣΜΟΣ
 
 

“Κάποιος εξαφάνισε” το Boeing της Malaysia Airlines για να το κάνει πύραυλο Κρουζ

boeing-malaysia-airlines-113261Την πιθανότητα αεροπειρατείας του Boeing 777 της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση MH370 και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου κατονόμασε ανοιχτά ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικλ ΜακΚόλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Συγκεκριμένα, ο ΜακΚόλ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή  η μυστηριώδης εξαφάνιση του Boeing 777 δεν μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τρομοκρατική ενέργεια, αλλά θεωρεί ότι οι αμερικανικές αρχές πρέπει να ανησυχούν για την πιθανότητα το αεροπλάνο να έχει προσγειωθεί σε κάποιο σημείο όπου παραμένει κρυμμένο για να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως “πύραυλος Κρουζ” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ, μελέτη κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρει ότι το Boeing πραγματοποίησε πτήση σε ύψος 1500 μέτρων και ίσως ακόμα χαμηλότερα για να αποφύγει τα συμβατικά ραντάρ, όταν απενεργοποιήθηκαν οι συσκευές στίγματος και άλλαξε την πορεία πτήσης του από το Πεκίνο σε άλλη κατεύθυνση.

—Οι δύο κατευθύνσεις

Πιθανολογείται ότι το εξαφανισμένο Boeing μπορεί να έχει ακολουθήσει δύο κατευθύνσεις: η πρώτη προς βορρά, προς το Καζακστάν. Ωστόσο, θεωρείται ότι σε αυτή την περίπτωση θα είχε εντοπισθεί από τα ραντάρ.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι “προσγειώθηκε σε μία χώρα όπως η Ινδονησία για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως πύραυλος Κρουζ, όπως έκαναν οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο ΜακΚόλ.

Μάλιστα, ο υπεύθυνος Εσωτερικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο ατυχήματος και έκανε λόγο για ”σκόπιμη ενέργεια”

“Το θέμα είναι να μάθουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν“, πρόσθεσε.

“Από όσο γνωρίζω, από όλες τις πληροφορίες που έχω σε υψηλό επίπεδο, μέσω του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, του εθνικού κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας , των υπηρεσιών Πληροφοριών, κάτι συμβαίνει με τον πιλότο”, επεσήμανε.

“Ολες οι έρευνες οδηγούν στο πιλοτήριο, στον ίδιο τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη”, είπε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Νωρίτερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις χωρών από εδάφη των οποίων διέρχονται οι δύο αεροδιάδρομοι τους οποίους θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει η πτήση ΜΗ370. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Κίνα, η Μιανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Αυστραλία.

Από τα δορυφορικά δεδομένα έχουν εντοπιστεί δύο αεροδιάδρομοι όπου το αεροσκάφος θα μπορούσε να πετάξει. Ο πρώτος είναι προς τα βόρεια έως το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν στην Κεντρική Ασία και ο δεύτερος προς το νότιο Ινδικό Ωκεανό. Ειδικοί ανέφεραν ότι αν το αεροπλάνο προσπάθησε να κάνει τη βόρεια διαδρομή , είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει μέσα από τον ινδικό εναέριο χώρο και πάνω από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν όπου είναι διάσπαρτες από στρατιωτικά ραντάρ.

—Συνεχίζονται οι έρευνες

Στις έρευνες για τη μυστηριώδη πτήση MH370, που άλλαξε κατεύθυνση, μετά την απενεργοποίηση των συστημάτων επικοινωνίας, και εξαφανίσθηκε πριν από οκτώ ημέρες συμμετέχουν 25 χώρες.

Στις έρευνες συμμετέχει και πλοίο ελληνικών συμφερόντων που έλαβε σήμα από παράκτιο σταθμό της Ινδονησίας που έσπευσε στα στενά της Μαλάκα, σε σημείο όπου σύμφωνα με το σήμα, βρέθηκαν αντικείμενα που μοιάζουν με βαλίτσες.

Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αποσκευές από το Boeing.

Πρόκειται για πλοίο ELKA ΑΤΗΙΝΑ της εταιρίας EUROPEAN PRODUCT CARRIERS, ελληνικών συμφερόντων, με έδρα τη Γλυφάδα.

econews


Niki Giannoulidou