Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

Αλλάζουν τα πάντα στα Στεγαστικά και Προνοιακά Επιδόματα

 

ευρωΤην κατάργηση επιδομάτων που είναι σε ισχύ και την ενοποιήση τους σε ένα νέο επίδομα με βάση εισοδηματικά κριτήρια προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την αναμόρφωση της πολιτικής πρόνοιας στην Ελλάδα.

Ο ΟΟΣΑ εισηγείται με την έκθεση του την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για όλα τα προνοιακά επιδόματα ( ήδη έχουν εφαρμοστεί για το οικογενειακό επίδομα και το ΕΚΑΣ), χoρήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, πιλοτικά από το 2014, και χορήγηση επιδόματος ανεργίας 200 ευρώ  προς τους μακροχρόνια ανέργους  για διάστημα άνω των 12 μηνών προτείνει .

Από την 1-1-2015 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος ενοποίησης των προνοιακών επιδομάτων με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην έξοδο των ωφελουμένων από το «φαύλο κύκλο της φτώχειας» στην οποία έχουν περιπέσει ενώ στο πλαίσιο της εφαρμογής του θα συγκροτηθεί το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων ανέφερε στην παρουσίαση της σχετικής μελέτης του ΟΟΣΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο ΟΟΣΑ εισηγείται επίσης στην έκθεση του την κατάργηση των επιδομάτων αναπηρίας που είναι σε ισχύ και αντικατάστασή τους από ένα νέο επίδομα και με βάση εισοδηματικά κριτήρια  ενώ το ίδιο ακριβώς προτείνει και για τα στεγαστικά επιδόματα . Επίσης εισηγείται την υπαγωγή του  ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ  στο ΙΚΑ , υπαγωγή όλων των ταμείων υγείας στον ΕΟΠΠΥ και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση εισφορών και παροχών.

Η έκθεση που βασίζεται σε στοιχεία του 2010- 2011 και παραδόθηκε σήμερα ολοκληρωμένο στο Υπουργείο Εργασίας  σημειώνει ότι  εδώ και δεκαετίες τα επιδόματα στην Ελλάδα χορηγούντο  χωρίς σαφή στρατηγική, με αποτέλεσμα το σύστημα να καταστεί ιδιαιτέρως περίπλοκο, κατακερματισμένο, αλληλεπικαλυπτόμενο και αναποτελεσματικό. Δηλαδή τα κονδύλια που διατίθενται , δε βρίσκουν τον στόχο τους – να καλύψουν αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη  και ζουν κάτω από το ποσοστό φτώχειας  (30,49% το 2011).

Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική δεν επιτρέπει – επισημαίνει η έκθεση – τα επιδόματα  να είναι διαθέσιμα για όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια

Συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ προτείνει μια νέα μορφή ενίσχυσης προς τους μακροχρόνια άνεργους για διάστημα άνω των 12 μηνών που  θα εφαρμοστεί στις αρχές του 2014 (Ν.4093/2012). Θα καταβάλλεται σε άτομα ηλικίας 20-66 ετών εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 Ευρώ ετησίως. Το μηνιαίο επίδομα παραμένει στα 200 ευρώ το μήνα ενώ η διάρκεια καταβολής του δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, μόνο άτομα άνω των 45 ετών δικαιούνται ενίσχυση κατά της ανεργίας με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

-Το 2014, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως προβλέπεται στον Ν.4093/2012, ο οποίος εγκρίθηκε στα τέλη του 2012. Το σχέδιο θα στοχεύει στον πληθυσμό που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο γεωγραφικές περιοχές με διαφορετικά κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά, και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει στα 20 εκατομμύρια Ευρώ. Θα στοχεύει στον πληθυσμό που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παρέχοντας εισοδηματική ενίσχυση σε συνδυασμό με την εφαρμογή και άλλων πρωτοβουλιών κατά του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει ακόμη καθιέρωση στεγαστικού επιδόματος που θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Ολοκλήρωση της διαδικασίας σταδιακής κατάργησης των επιδομάτων που χορηγούν ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ και αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων στεγαστικών επιδομάτων με ένα νέο επίδομα που θα χορηγείται με  εισοδηματικά κριτήρια

dikaiologitika.gr

 

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων