Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων του Ν. Φθιώτιδας & Φοροτεχνικών του Ν. Φθιώτιδας με την επιβολή οριζόντιας φορολόγησης και την ψήφιση του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου, με το παρακάτω Δελτίο Τύπου:
Το νέο πρός ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, στοχοποιεί για ακόμα μια φορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από τις συνεχόμενες κρίσεις.
Σε μια περίοδο που τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται, λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας, η Κυβέρνηση εκδήλωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Και όλα αυτά, με πρόσχημα την φοροδιαφυγή στοχοποιούνται για ακόμα μια φορά οι μικρές & πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Είναι παραπλανητικό η όποια φοροδιαφυγή υπάρχει, να αποδίδεται αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, όταν ζητήματα όπως, το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο και η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, παραμένουν καταδεικνύοντας εκκωφαντικά την αποτυχία και την αδυναμία της Κυβέρνησης για αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Η επιβολή ενός άδικου οριζόντιου «κεφαλικού φόρου» θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, με δεδομένο ότι το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη του, ούτε τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες από τη μεσοσταθμική αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων άνω του 40% από το 2022, εξαιτίας του πληθωρισμού, των αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες, του μεγάλου ενεργειακού κόστους κλπ.
Και βέβαια ούτε λόγος από πλευράς Κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της νόμιμης φοροαποφυγής και της αισχροκέρδειας.
Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μετά από την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.
Αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει για τους μικρούς επαγγελματίες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις, έχουν σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και έχουν απολέσει ρυθμίσεις οφειλών , με άμεσο κίνδυνο την επιβολή καταδιωκτικών μέτρων σε βάρος των.
Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τους Ελεύθερους Επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες, όπως έχει κρίνει άλλωστε και το ΣτΕ, που δεν έχουν το αφορολόγητο εισόδημα, ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Παράλληλα για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού, αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου τον ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, τουλάχιστον δεκαετίας, που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις τους και όχι με «τεκμαρτά» ανύπαρκτα εισοδήματα.
Προϋποθέτει επίσης καλλιέργεια αισθήματος φορολογικής ανταποδοτικότητας, αντανάκλασης δηλ. την φορολογικής επιβάρυνσης σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, σε ένα Αξιόπιστο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε αξιοπρεπή Δημόσια Εκπαίδευση, σε επαρκείς υποδομές και υπηρεσίες που επιστρέφουν στον πολίτη και την επιχείρηση .
Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές , άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που λέει ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου,mydata, σύνδεση Ταμειακών μηχανών με Υπ. Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ.) ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την αποτυχία εφαρμογής τους.
Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτήν την φοροεπιδρομή ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρίες που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς επίσης τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα μερίσματα.
Η μνημονιακή δεκαετία της υπερφορολόγησης είναι ακόμα νωπή σε όλους μας. Και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό εκείνο που τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει με τη στάση της η «ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας» δηλ. ότι πλέον δεν ξεχνά και δεν συγχωρεί.
Εκφράζουμε την έντονη αντίδραση μας, στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα. Για όλους εμάς το ζήτημα αυτό αποτελεί ζωτικής σημασίας, ζήτημα για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας και ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτο.
Συνάδελφοι
Σας καλούμε να εντείνετε τις προσπάθειες ενημέρωσης των Επαγγελματιών Εμπόρων –Βιοτεχνών και της κοινωνίας και όλοι μαζί να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουμε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στην Πλατεία Διάκου –Λαμία
Η αντίδρασή μας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι έντονη- μαζική και διαρκής. Το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί ΤΩΡΑ.
Με συναδερφικούς χαιρετισμούς
ΤΑ Δ.Σ.