Τις έως τώρα συστηματικά παρατηρούμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές εκτελεσμένων δημόσιων έργων, έρχεται να διαδεχτεί το «πάγωμα» των πληρωμών σε δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού πληρωμές.
Στον ΣΑΤΕ έχει περιέλθει συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργού Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2015, η οποία αφορά συνολικά 59 έργα και πληρωμές 262.020.584,91 ευρώ, οι οποίες δεν εκτελούνται, όπως βεβαιώνουν μέλη του Συνδέσμου, τα οποία επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, δίχως να λάβουν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Μεταξύ των έργων που αφορούν οι συγκεκριμένες πληρωμές περιλαμβάνονται έργα της Εγνατίας Οδού, επαρχιακά οδικά έργα (π.χ. σε Κρήτη, Ρόδο, Μεσσηνία, Μυτιλήνη, Κεντρική Ελλάδα), έργα σε λιμάνια (Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Μύκονο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία), σχολεία (Παλλήνη, Καλλιθέα) και αρκετά άλλα.
Όλα τα έργα βρίσκονται στη φάση της κατασκευής και τα περισσότερα εξ αυτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, αφού καμιά παράταση δεν προβλέπεται για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα και με την πρόσφατη κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη προς το Προεδρείο του ΣΑΤΕ.
Το καινοφανές φαινόμενο, έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των άλλων οικονομικών προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου, που έχουν οδηγήσει σε απορρύθμιση τη λειτουργία ολόκληρου του παραγωγικού ιστού, απειλώντας πλέον με αναγκαστική «στάση πληρωμών» εκ μέρους των εταιρειών και παρά τη θέλησή τους.
Πρώτος και άμεσος κίνδυνος είναι η αδυναμία καταβολής του Δώρου Πάσχα και του μισθού στους εργαζόμενους στα έργα, «πάγωμα» πληρωμών προς προμηθευτές και υπεργολάβους, με τις παρεπόμενες και γι’ αυτούς δυσκολίες καταβολής Δώρου και μισθού, αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και τυχόν τοκοχρεωλυσίων προς τις τράπεζες.
Με δυο λόγια, εάν και εφόσον συνεχιστεί η άρνηση της Τράπεζας της Ελλάδος να καταβάλει τα εγκεκριμένα ποσά και τις επόμενες ημέρες, τότε οι εργοληπτικές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σε «διακοπή των εργασιών και εν συνεχεία διάλυση των συμβάσεών τους, με υπαιτιότητα του Δημοσίου.
Tελικό αποτέλεσμα: τα διάσπαρτα ημιτελή τεχνικά έργα, την επιστροφή των αντίστοιχων κονδυλίων που έχουν έως σήμερα διατεθεί στα Ευρωπαϊκά Ταμεία με ανάλογη επιβάρυνση του Έλληνα Φορολογούμενου, την αρνητική επίπτωση στα μεγέθη του ΑΕΠ και της απασχόλησης της Ελλάδος, από την μη ολοκλήρωση των υποδομών και την επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση των επιστρεφόμενων κονδυλίων», όπως επισημαίνει σε έγγραφο προς τον Υπουργό Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη ο ΣΑΤΕ.
«Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί ομαλής ροής των πληρωμών των συγχρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ» υπογραμμίζει ο ΣΑΤΕ στον κ. Σταθάκη, «η εικόνα που μας μεταφέρουν οι 900 και πλέον εργοληπτικές εταιρείες-μέλη μας, είναι ακριβώς η αντίθετη, αφού ακόμη και για τα έργα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων δεν πραγματοποιείται πλέον καμία πληρωμή λογαριασμού.
Όπως θα θυμάστε, στην μεταξύ μας συνάντηση στις 23.3.2015, σας είχαμε ενημερώσει διεξοδικά για τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών ορισμένων τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ… Δυστυχώς, η πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις είναι πλέον εντελώς διαφορετική».
Στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται στους αναπληρωτές Υπουργούς Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, όπως, επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ Αλέξανδρο Χαρίτση και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΣΑΤΕ τονίζει ότι «με βάση αυτά τα δεδομένα, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις επίσης πρόσφατες δηλώσεις σας περί στήριξης των περιφερειακών, μικρών και μεσαίων τεχνικών έργων, με στόχο την ανάταξη της Οικονομίας».
Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην αιφνιδιαστική και παρά τα όσα προβλέπονται σε συμβάσεις εκτελούμενων έργων, άρνηση καταβολής του ΦΠΑ από τον περασμένο Αύγουστο, που κατά τους εργολήπτες συνιστά ουσιώδη και αυθαίρετη μονομερή μετατροπή της σύμβασης, καθώς από την άλλη πλευρά καταβάλλεται ο ΦΠΑ σε προμηθευτές και υπεργολάβους σύμφωνα με τη νομοθεσία. Που σημαίνει ότι οι εργολήπτες υποχρεώνονται να «δανείζουν» το κράτος με τα αντίστοιχα τεράστια ποσά, έως ότου – και εφόσον – επιστραφεί ο ΦΠΑ!