Οδηγίες στους εφόρους να παρέχουν στους οφειλέτες του δημοσίου όσες περισσότερες δόσεις μπορούν με διακανονισμό των οφειλών τους στην εφορία, προκειμένου να εξοφλούν τα χρέη τους, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ.Χ. Θεοχάρης σε σύσκεψη που είχε την Τετάρτη με εφόρους έδωσε κατευθύνσεις ώστε να υπάρχει πιο ελαστική αντιμετώπιση των φορολογουμένων που αιτούνται διακανονισμό στην εφορία μέχρι να έρθει η νέα ρύθμιση .
Για να κάνουν διακανονισμό , οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα διευκόλυνσης στον προϊστάμενο της Εφορίας .
Η αίτηση αυτή αξιολογείται στη βάση έξι κριτηρίων τα οποία συνοδεύονται από συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας.
Τα κριτήρια αφορούν την οικονομική αδυναμία του οφειλέτη (με συντελεστές βαρύτητας από 1 έως 5), τη διασφάλιση της οφειλής (συντελεστές από 0 έως 4), την προέλευση της οφειλής (από 0 έως 5), τη συμπεριφορά του οφειλέτη ( από 0 έως 4), την αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση (0 έως 4) και τέλος την κρίση του προϊσταμένου ( από 1 έως 4).
Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να φτάσουν το μέγιστο στις 48.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση καταβάλλεται παράβολο υπέρ του Δημοσίου ίσο με 5 τοις χιλίοις της βασικής οφειλής το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ενώ στο ποσό που απομένει μετά από κάθε δόση συνεχίζουν να επιβάλλονται προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Ο φορολογούμενος όμως, με την υπαγωγή στη ρύθμιση «μπλοκάρει» μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και ανοίγει το δρόμο για να λάβει φορολογική ενημερότητα. Αν δεν πληρωθούν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, τα ευεργετήματα της ρύθμισης χάνονται.
http://www.dikaiologitika.gr/