Σε κατασχέσεις ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων όσων χρωστούν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, θα καταφύγει το υπουργείο Εργασίας ώστε να μην χρειαστεί να προβεί σε νέες περικοπές στις συντάξεις, αφού οι πιέσεις της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τα 500 εκατ. ευρώ του ασφαλιστικού συστήματος είναι ασφυκτικές.
Με δεδομένο ότι πρέπει να εξευρεθούν τα 500 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν από το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 και εν όψει τις άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων από την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως αυτά τα ποσά θα βρεθούν από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
«Οι επιλογές που έχουμε για την επίτευξη των στόχων μας συγκεκριμένες. Η συνέπεια και η συμμόρφωση στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος αποτελούν τη λύση στη δύσκολη εξίσωση. Για να πετύχουμε το σκοπό μας θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει ο νόμος. Όπως ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εισόδων» ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης σε δήλωσή του στο Mega.
Εντός του Νοεμβρίου θα σταλούν από τα ασφαλιστικά ταμεία σημειώματα σε όλους τους οφειλέτες, όπως έχει γίνει ήδη στον ΟΑΕΕ και θα τεθεί σε εφαρμογή ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων που προβλέπει την αναγκαστική είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο.
Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών σε όλα τα ταμεία, οι οποίοι ενώ μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους, δεν το κάνουν επικαλούμενοι ως πρόσχημα την κρίση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας:
Στο ΙΚΑ υπάρχουν 7,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από ενεργές επιχειρήσεις.
Στον ΟΑΕΕ 5,9 δισ. ευρώ.
Συνολικά και στα δυο ταμεία οι ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 13,8 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα θεωρείται δεδομένο ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού, το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από το 2014 και μετά θα μειωθεί έως και 15% κατά μέσο όρο. Μειώσεις από 8% έως και 15% αναμένονται και στις επικουρικές συντάξεις.