Η έρευνα που διενήργησε η Manpower για δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και για την Ελλάδα, αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για όσους ασκούν ένα από τα ακόλουθα επαγγέλματα. Εννοείται βέβαια, ότι όσο βυθιζόμαστε στην ύφεση και στην ανεργία τόσο πιο εύκολα γίνονται τα πράγματα για τους εργοδότες.
Ο κατάλογος με τα 10 επαγγέλματα για τα οποία οι εργοδότες εξακολουθούν ακόμη και τώρα να…ζορίζονται προκειμένου να βρουν τους κατάλληλους υποψήφιους είναι τα εξής:
1. Επαγγελματίες πωλητές
2. Τεχνικοί
3. Εξειδικευμένοι τεχνίτες
4. Υψηλόβαθμα στελέχη
5. Προϊστάμενοι
6. Προσωπικό για διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη
7. Διευθυντές πωλήσεων
8. Μηχανικοί
9. Ειδικότητες στο τμήμα μηχανογράφησης (IT)
10. Λογιστήριο και χρηματοοικονομικά τμήματα
Σε αυτές λοιπόν τις 10 κατηγορίες, εστιάζονται και οι όποιες ελπίδες να βρει ένας νέος δουλειά. Βέβαια, οι ελπίδες γίνονται ολοένα και λιγότερες όπως αποτυπώνεται από τον δείκτη δυσκολίας του εργοδότη να καλύψει της θέσης: Το 2011, σύμφωνα με την έρευνα της ManPower, αυτός ο δείκτης διαμορφωνόταν στο 41%. Το 2012, φαίνεται να έχει υποχωρήσει κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή στο 24%. Φυσικά, η Ελλάδα, λόγω υψηλής ανεργίας ειδικά στους νέους, είναι πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο ο οποίος διαμορφώνεται στο 34%. Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα (φυσικά από τη σκοπιά των εργαζομένων διότι οι εργοδότες τρίβουν τα χέρια τους) βρίσκονται:
1. Η Κίνα (με ποσοστό 23%)
2. Η Νορβηγία (με ποσοστό 22%)
3. Η Σλοβακία (με ποσοστό 17%)
4. Η Ιταλία (με ποσοστό 14%)
5. Η Τσεχία (με ποσοστό 14%)
6. Η Μεγάλη Βρετανία (με ποσοστό 11%)
7. Η Νότιος Αφρική (με ποσοστό 10%)
8. Η Ισπανία (με ποσοστό 9%)
9. Η Ολλανδία (με ποσοστό 7%) και
10. Η Ιρλανδία (με ποσοστό 2%)