Έχετε πάρει το πτυχίο σας αλλά είστε άνεργοι;
Το φθινόπωρο, θα ανοίξει άλλο ένα παράθυρο απασχόλησης.
Αν είστε ένας από τους τυχερούς –ο αριθμός τους θα φτάσει περίπου στα 8500 άτομα- θα εξασφαλίσετε μια θέση εργασίας για έξι μήνες με μισθό και ασφάλιση. Αν είστε καλοί μπορείτε να μείνετε στη συγκεκριμένη θέση για χρόνια.
Όλο το σχέδιο, έχει ως εξής.
Χθες υπήρξε συνάντηση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Εκεί αποφασίστηκε η εκχώρηση 45 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ στον ΟΑΕΔ προκειμένου να υλοποιηθεί πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για 8500 αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Η πρακτική αυτή άσκηση θα παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και θα είναι εξάμηνης διάρκειας» όπως ανακοινώθηκε.
Το fpress.gr επικοινώνησε με αρμόδια πηγή του ΟΑΕΔ για περισσότερες λεπτομέρειες. Ιδού λοιπόν:
- Η σχετική προκήρυξη θα δημοσιευθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο η εφαρμογή του προγράμματος να ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ο ΟΑΕΔ θα απευθύνει δύο προσκλήσεις: μια προς τους ανέργους πτυχιούχους για να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και μια δεύτερη προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να εκδηλώσουν και αυτές ενδιαφέρον να απασχολήσουν κάποιον άνεργο πτυχιούχο.
- Η επιλογή των ανέργων, θα γίνει με μοριοδότηση. Ένα από τα κριτήρια θα είναι ο χρόνος παραμονής εκτός της αγοράς εργασίας. Θα υπάρξουν και άλλα κριτήρια προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν δικαιότερη επιλογή. Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο καθώς η ανεργία στις τάξεις των πτυχιούχων νέων θερίζει.
- Η θέση που θα διαρκεί για έξι μήνες θα αμείβεται με ένα ποσό το οποίο θα πλησιάζει στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Αναφερόμαστε στον κατώτατο μισθό των νέων κάτω των 25 ετών που είναι 511 ευρώ μεικτά. Το τελικό ποσό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη καθώς θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι υπολογισμοί. Κριτήριο, είναι να φτάσουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ για τους 8500 δικαιούχους.
Οι επιχειρήσεις δεν θα επιβαρύνονται για να απασχολήσουν τον πτυχιούχο για έξι μήνες. Ωστόσο, θα μπουν ρήτρες μη απόλυσης μόνιμου προσωπικού ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο αντικατάστασης υπαλλήλων από άτομα πρακτικής άσκησης.