Το υγραέριο μειώνει στο μισό το κόστος κίνησης. Εσείς τι περιμένετε για να το εγκαταστήσετε στο αυτοκίνητό σας;
Αν σου έλεγε κάποιος πως από αύριο το αυτοκίνητό σου θα θέλει τα μισά χρήματα σε καύσιμο για να κινείται, δε θα κοιτούσες αμέσως πώς να το κάνεις για να επωφεληθείς; Τι περιμένεις για να εγκαταστήσεις λοιπόν υγραέριο; Υπάρχει κάτι που σε σταματά;Επειδή έχουμε μάθει να μην δεχόμαστε αμέσως και εύκολα τα «καλά» νέα, το να σου πει κάποιος πως από αύριο το αυτοκίνητό σου θα θέλει τα μισά λεφτά για τα ίδια χιλιόμετρα, αλήθεια είναι πως το χωνεύεις λίγο δύσκολα. Πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Η πραγματικότητα όμως λέει πως το υγραέριο είναι στη μισή τιμή της βενζίνης και πως ακόμη και με αυξημένη κατανάλωση λίτρων ανά χιλιόμετρο το όφελος είναι πολύ μεγάλο. Αν δεν μιλάμε για τα μισά λεφτά, σίγουρα υπάρχει μείωση 40% στο κόστος καυσίμου.
Άρα; Τι σε κρατάει πίσω; Υπάρχουν ίσως και κάποιες πτυχές που λίγο προβληματίζουν. Από τη μία είναι το κόστος εγκατάστασης. Γύρω στα 1.500 ευρώ, λίγο πάνω ή κάτω αναλόγως μοντέλου. Πρόκειται για ζεστό χρήμα, που μπορεί να το πάρεις πίσω σε λίγους μήνες από το μειωμένο κόστος κίνησης, πρέπει όμως να το δώσεις όλο μπροστά τώρα.
Η απόσβεση της εγκατάστασης γίνεται σε ένα περίπου χρόνο, για αυτοκίνητα που καλύπτουν 15.000 χλμ. ετησίως. Από κει και πέρα ότι γλιτώνεις σε καύσιμο μένει στην τσέπη σου. Αν κάνεις παραπάνω χιλιόμετρα, λόγω δουλειάς για παράδειγμα, η απόσβεση γίνεται πολύ πιο σύντομα. Αν κάνεις λιγότερα, τότε θα πρέπει να δεις σε τι βάθος χρόνου θα αποσβέσεις τα χρήματα της εγκατάστασης, γιατί μπορεί το όφελος να είναι οριακό.
Και μετά είναι η ίδια η εγκατάσταση. Αλήθεια είναι πως το αυτοκίνητο δέχεται μια σχετική μετατροπή. Το ντεπόζιτο στο πορτ μπαγκάζ και οι σωλήνες παροχής στην τάπα και στο χώρο του κινητήρα. Είναι και τα ηλεκτρονικά που το ελέγχουν, γενικά, αρκετά πράγματα.
Χάνεις και τη ρεζέρβα, πράγμα που κάποιοι διστάζουν να δεχτούν, παρότι έχει να τους πιάσει λάστιχο (ή να το αλλάξουν μόνοι τους) πάνω από 10 χρόνια.
Τέλος είναι ο φόβος της μειωμένης απόδοσης. Κάτι που δεν ισχύει, και στην τελική αν νοιώθεις πως το αυτοκίνητο χρειάζεται κι άλλη δύναμη, το γυρνάς στη βενζίνη όποτε θες.
Το θέμα είναι πως το υγραέριο μπορεί να είναι νέα μόδα στην Ελλάδα τώρα, πρόκειται όμως για τεχνολογία που χρησιμοποιείται δεκαετίες στο εξωτερικό, είναι δοκιμασμένο και γι αυτό περνάει και ΚΤΕΟ χωρίς πρόβλημα. Ποια άλλη τόσο εκτεταμένη μετατροπή θα επιτρεπόταν;
Άρα τι μένει; Τι είναι αυτό που σας κρατάει από το να μειώσετε το κόστος καυσίμου στο μισό; Πιστεύετε πως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ή πως υπάρχον κρυφές πτυχές που σας φοβίζουν; Είναι τα χρήματα της εγκατάστασης; Ή η ιδέα της μετατροπής; Τι λέτε;