Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια των διεθνών του συνεργασιών, οργάνωσε επιστημονική συνάντηση που στόχο είχε την ανάδειξη και προβολή του ρόλου που μπορούν να επιτελέσουν τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την προστασία του παράκτιου χώρου και του περιβάλλοντος γενικότερα.Σε αυτή τη βάση και μέσα από τρεις παράλληλες Δράσεις, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, οι εργασίες της Ελληνο-Ιταλικής Επιστημονικής Συνάντησης για την «Ανάπτυξη και Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης», που διοργάνωσε το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας μαζί με το Istituto di Biometeorologia – Consiglio Nazionale delle Ricerche (IBIMET-CNR)(Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών) Κρατικό Ερευνητικό Φορέα της Ιταλίας, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα το Δήμου Στυλίδας και με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας-Υπάτης, στο Κτίριο Ο.Σ.Κ., στο Πάρκο του Λαού στη Στυλίδα. Επίσης, η πρωτοβουλία αυτή, είχε την υποστήριξη και τη συμμετοχή, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Λαμιέων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας), της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, του Δήμου Λοκρών, του Δικτύου Παράκτιον-PARACTION και του Λιμεναρχείου Στυλίδας.
Οι τρεις παράλληλες δράσεις περιελάμβαναν: α) Προφορικές παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών, β) Παρουσίαση επιστημονικών εργασιών σε μορφή Αφίσας και προβολή Videos περιβαλλοντικού περιεχομένου και γ) Περιβαλλοντική δράση για Φοιτητές & Μαθητές – Παρατήρηση πουλιών (Birdwatching): Το Ταξίδι της Μετανάστευσης.
Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας καθηγητής Πέτρος Λάμψας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Αποστολόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Στυλίδας κ. Επαμεινώνδας Ζαρογιάννης, ενώ τις εργασίες παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, Εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων, Καθηγητές και Φοιτητές του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Στερεάς που εδρεύει στο Καρπενήσι καθώς και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Στυλίδας.
Το παρών στη συνάντηση έδωσαν επίσης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Ανατολικής Στερεάς κ. Αθανάσιος Λυκόπουλος, εκ μέρους του Δήμου Λαμίας ο κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κα Ελένη Ευσταθίου, εκπρόσωπος του Δήμου Ερέτριας και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας πανοσιολογιώτατος π. Μάξιμος Νικολόπουλος, οι Αντιπρυτάνεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ασημάκης και κ. Νικόλαος Στριμπάκος, ο Διοικητής της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αρχιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Κοντόπουλος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος Στυλίδας, Γλύφας και Αγίου Κωνσταντίνου, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ, Συνταγματάρχης (ΥΠ) Δημήτριος Νικολάου, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της 695 ΑΒΠ, καθώς και τα Στελέχη και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης.
Ο Λιμενάρχης Στυλίδας κ. Καλαμίδας Στέφανος, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στους «χειρισμούς» που απαιτούνται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών του Μαλιακού Κόλπου, ώστε αυτός να αποτελέσει το μοχλό για την Αειφόρο Ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Dott. Marabini Francesco, διακεκριμένος Ιταλός Ερευνητής μετέφερε τις αρνητικές εμπειρίες και τα «λάθη» που έγιναν κατά το παρελθόν στη γειτονική χώρα, από τις ανεξέλεγκτες και τις μη ορθολογικά σχεδιασμένες ανθρωπογενείς επεμβάσεις στην παράκτια ζώνη της Αδριατικής θάλασσας, ώστε αυτά να αποτελέσουν την «πυξίδα» για την ορθολογική διαχείριση του παράκτιου χώρου.
Στη συνέχεια ο Ιταλός Ερευνητής, Ing. Georgiadis Teodoro, παρουσίασε την εμπειρία του από τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου περιβαλλοντικού σχεδίου ανάπλασης – αποκατάστασης του Parco del Mare, στο Rimini της Ιταλίας, δηλαδή του παράκτιου μετώπου της πόλης του Rimini της Ιταλίας, η οποία δέχεται σημαντική πίεση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον μαζικό τουρισμό.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου PARACTION, Δήμαρχος Λοκρών κ. Λιόλιος Νικόλαος αναφέρθηκε στους σκοπούς του Δικτύου, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Διαχείριση του Παράκτιου Χώρου καθώς και στις πολιτικές που απαιτείται να εφαρμοστούν για την τουριστική προβολή και την προσέλκυση τουριστών σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της περιοχής.
Τέλος, ο κ. Δασενάκης Μάνος, Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, έρευνες και μελέτες σχετικές με τα φυσικοχημικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του Μαλιακού κόλπου & των υδάτων των εκβολών του ποταμού Σπερχειού ποταμού καθώς και για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή.
Από το σύνολο των παρουσιάσεων διαπιστώθηκε ότι ο Μαλιακός κόλπος και ο παράκτιος χώρος του, αποτελούν ένα «εύθραυστο» οικοσύστημα που αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται κυρίως στην ανεξέλεγκτη απόρριψη ρυπαντικών φορτίων, στην καταπάτηση τμημάτων της παράκτιας ζώνης και γενικότερα σε ανεξέλεγκτες δράσεις (παράνομη αλιεία, κλπ), που όμως φαίνεται ότι είναι αναστρέψιμες με την εφαρμογή μεθόδων και προγραμμάτων ορθολογικής διαχείρισής του.
Στην παράλληλη Δράση «Παρατήρηση πουλιών (Birdwatching)», οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που παρακολούθησαν την Ημερίδα, είχαν την ευκαιρία συνοδευόμενοι από την Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Στυλίδας – Υπάτης να συμμετέχουν στην Παρατήρηση πουλιών και να ακολουθήσουν μέσα από το φακό και το τηλεσκόπιο, το «Ταξίδι της Μετανάστευσης». Η Δράση αυτή αφορούσε κυρίως τους μαθητές και φοιτητές που αναζητούν να ευαισθητοποιηθούν αλλά και ν’ αποκτήσουν μια ακόμη εμπειρία για το μακρύ ταξίδι της μετανάστευσης, μέσα από την παρατήρηση των μεταναστευτικών πουλιών, με «φόντο» τη θάλασσα του Μαλιακού κόλπου και τους υγροτόπους των εκβολών του ποταμού Σπερχειού. Στόχος της Δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων (φοιτητών και μαθητών) σχετικά με την ανάγκη για προστασία που έχουν τα μεταναστευτικά πουλιά, τη διατήρηση των μεταναστευτικών διαδρομών που ακολουθούν καθώς και των βιοτόπων όπου τα πουλιά αυτά σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και κοπιώδες ταξίδι προς τις περιοχές ξεχειμωνιάσματος.