Πεζοπορώντας στις ακτές του Μαλιακού:
Απ’ τα Καμένα Βούρλα ως το Αχλάδι Στυλίδας
Του Στέφανου Σταμέλλου
Αύγουστος 2014
Η πεζοπορία στις ακτές του Μαλιακού, από τα Καμένα Βούρλα ως το Αχλάδι Ραχών, ξεκίνησε την Τρίτη 5η Αυγούστου 2014. Ήταν μια περιπλάνηση “πάνω στο κύμα” και μια διαδρομή περίπου εβδομήντα χιλιομέτρων ακολουθώντας την ακτογραμμή. Ολοκληρώθηκε τμηματικά σε επτά ημέρες με διαλείμματα και με μέσο όρο πορείας πέντε ωρών. Σκοπός και αυτής της πεζοπορίας/ περιήγησης/ περιπλάνησης, όπως και το οδοιπορικό στον Σπερχειό, ήταν η επικαιροποίηση ορισμένων στοιχείων με το μάτι του ερασιτέχνη παρατηρητή, η καταγραφή και η φωτογραφική αποτύπωση των όμορφων “στιγμών” και των “απειλών”, αλλά και άλλων στοιχείων, που έτσι κι αλλιώς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κόλπο και όχι μόνο**.
Ο Μαλιακός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά πανελλαδικό. Είναι ένας κλειστός κόλπος περίπου 9.000 εκταρίων, που συνδέεται με τον Β Ευβοϊκό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος μέσω δύο μικρών διαύλων. Είναι προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου NATURA 2000 και ένας πλούσιος ιχθυογεννητικός σταθμός που εμπλουτίζει με ψάρια την ευρύτερη περιοχή. Διακρίνεται στον «έσω» Μαλιακό, που το βάθος του δεν ξεπερνά τα 25 μέτρα και τον «έξω» Μαλιακό με μέσο βάθος τα 30 μέτρα. Ο πυθμένας του καλύπτεται κατά το πλείστον από μαλακό ίζημα. [Περισσότερα εδώ:http://www.minenv.gr/1/12/121/12103/viotopoi/g2440002.html ]
Προηγήθηκε το οδοιπορικό του Σπερχειού, οπότε υπήρχε η εμπειρία για το τι και πώς σε ό,τι αφοράστις μετακινήσεις και τις ώρες, αλλά και στο πώς θα γίνει η διαχείριση των στοιχείων. Ανάμικτες οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα από την πρώτη στιγμή. Η ομορφιά είναι αναμφισβήτητη. Το πλούσιο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και τα παιχνίδια της θάλασσας με την ακτή, οι κολπίσκοι και τα ακρωτήρια, το πράσινο και το γαλάζιο, τα χρώματα του ήλιου πάνω στο νερό, τα μικρά λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια, οι εκβολές και το Δέλτα του Σπερχειού και των άλλων ρεμάτων, όλα αυτά δίνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον Μαλιακό κόλπο.
Η ανθρώπινη παρουσία είναι ιδιαίτερα αισθητή – δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς- με τους παράκτιους οικισμούς, τις εξοχικές κατοικίες, τα κάμπιγκ και τις άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, με τις ψαρόβαρκες, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις αγροτικές παράκτιες καλλιέργειες. Από την άλλη αναδεικνύεται κραυγαλέα η διαπίστωση ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα χωρίς κανέναν έλεγχο και οργάνωση, με χαοτικό τρόπο, συντηρεί μια κατάσταση μιζέριας και απειλής.
Η μακροσκοπική εικόνα που έχουμε είναι ότι ο ευτροφισμός, η ρύπανση με τα πλαστικά παντού, τα ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα με ό,τι κουβαλούνε, οι παράνομες χωματερές και η παράνομη εναπόθεση οικοδομικών μπαζών, είναι “απειλές” οι οποίες τείνουν να γίνουν μόνιμες. Οι ρυπαντές του κόλπου παραμένουν. Τα αστικά λύματα, τα βιομηχανικά απόβλητα, τα ελαιοτριβεία, τα σκουπίδια, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, οι στάβλοι και οι κτηνοτροφικές μονάδες, τα μεγάλα έργα και τα ιχθυοτροφεία είναι εδώ.
Το συμπέρασμα είναι ότι η σωτηρία του Μαλιακού σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας μας και την αλλαγή της ανθρωποκεντρικής αντίληψης, αυτής που αντιμετωπίζει τη θάλασσα ως φυσική χωματερή. Το θαλάσσιο περιβάλλον είναι φυσικό αγαθό, είναι ζωντανό, έχει ανάγκη προστασίας και λογικά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χωματερή. Ακούγεται διαρκώς ότι είναι υποχρέωση όλων μας να δραστηριοποιηθούμε για τη σωτηρία του Μαλιακού, γιατί είναι η ζωή μας. Δεν αρκεί όμως μόνο να το λέμε…
Διαβάστε όλο το οδοιπορικό στο http://maliakos-sos.blogspot.gr