Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Σκύλος στην παραλία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο

Τελικά επιτρέπονται οι σκύλοι στη θάλασσα; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες που θέλουν να πάρουν το σκυλάκι τους στην παραλία αλλά το σκέφτονται διπλά γιατί υπάρχει κόσμος που θα αντιδράσει στην παρουσία του.

Ας δούμε όμως τι επιτρέπει η νομοθεσία. Ειδικότερα, στον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.

Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Τι ισχύει στις οργανωμένες παραλίες

Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Επιπλέον, με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 21, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου πρέπει να φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας, ή ζώο θεραπείας, και να τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

Σε όλες τις περιπτωσεις οι συνοδοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

Σε κάθε περίπτωση κατά την παραμονή μας στη θάλασσα, θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τους όρους ευζωίας του ζώου μας.

Μαζί μας να έχουμε άφθονο νερό, για να τον δροσίζουμε. Επίσης, προτείνεται να έχουμε μαζί μας τα αγαπημένα του παιχνίδια, έτσι ώστε να τον παροτρύνουμε να ασχολείται με αυτά, και να παίζουμε κι εμείς μαζί του.

Όσο θα βρισκόμαστε στην παραλία, καλό θα είναι να κάνουμε βόλτες μακριά από τους λουόμενους, ώστε να κάνει την ανάγκη του. Σε περίπτωση που βουτήξει στη θάλασσα, φροντίζουμε να τιναχτεί σε σημείο που δεν θα ενοχλήσει τον κόσμο.

Επίσης, καλό θα είναι να πηγαίνουμε στην παραλία με τον σκύλο μας, ή νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

aftodioikisi.gr

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι & Εντεταλμένοι Σύμβουλοι του Δήμου Στυλίδας

Με σημερινές του αποφάσεις ο Δήμαρχος Στυλίδας κος Γιάννης Αποστόλου ορίζει τους νέους Αντιδημάρχους & Εντεταλμένους Συμβούλους του Δήμου...
- Διαφήμιση -

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -
Kalantzis Bros • Αποφράξεις - Μεταφορές Λυμάτων