Τη κριτική επιτροπή για το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Τραγουδιού Στερεάς Ελλάδας αποτελούν οι: Ερωφίλη, Πάνος Φαλάρας, Απόστολος Καλτσάς, Γιώργος Γκλάβας, Αυγέρης Τσιρώνης.
ΕΡΩΦΙΛΗ
Η Ερωφίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά .Σπούδασε φυσικοθεραπεία στα Τ.Ε.Ι. Αθηνών και πήρε πτυχίο από την Ανώτατη επαγγελματική σχολή χορού “Ελληνικό Χορόδραμα Ραλλού Μάνου“. Παράλληλα έκανε μαθήματα φωνητικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
Καθοριστική στιγμή για την καριέρα της ήταν η γνωριμία της με το Γιάννη Σπανόμε τον οποίο συνεργάστηκε στενά. Συνεργάστηκε επίσης με σημαντικούς νέους και παλιούς δημιουργούς και ερμηνευτές όπως με τηνΧαρούλα Αλεξίου και τον Νίκο Παπάζογλου ( σε περιοδεία στην Βόρεια και Νότια Αμερική το 1998 ) και το 2000 με την Χαρούλα Αλεξίου και SezenAksu στην Κων/πολη και Σμύρνη , τον Χρήστο Νικολόπουλο , Μανώλη Λιδάκη ,Γλυκερία,Γιώργο Χατζηνάσιο,Κώστα Παπαδόπουλο, N. Μαυρουδή ,ΜιχάληΔημητριάδη, Κατερίνα Κούκα, Στέλιο Βαμβακάρη ,Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάσηκ.α.
Έχει προσωπικούς δίσκους με τίτλους ” Πάμε για το Γιάχο- Βάχο” , ” Στα Μυστικά σου Βάλε με ” και «Τραγουδάκι μου». Μετράει ακόμη συμμετοχές στους δίσκους ” 12 Ανέκδοτα Τραγούδια ” τηςΕυτυχίαςΠαπαγιανοπούλου με τον Μιχάλη Δημητριάδη , ” Ένας ναύτης απ την Σύρο” με το Στέλιο Βαμβακάρη ” Οι Έλληνες ” σε ένα ντουέτο με τον Λάκη Λαζόπουλο, ¨Στο άγγιγμα μιας χορδής¨ της Οκτάβας , στο ‘Πεθαίνοντας στην Αθήνα ‘ταινία του Ν. Παναγιωτόπουλου με μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. To 2001 έγραψε στίχους στο ΄΄ και θα σε παντρευτώ ΄΄ σε μουσική Σάκη Βαργεμτζίδηγια το προσωπικό της c.d. ‘’Τραγουδάκι μου’’ . Το 2004 έγραψε μουσική για το τραγούδι ‘’ Κάτι έγινε ‘’ σε στίχους Λάζαρου Παριανού στο πρώτο c.d. του Τριφώνου και το 2010 έγραψε στίχους στο ‘’Θέλω να με θες ‘’ σε μουσική ΑποστόληΗλιόπουλου για το c.d. του Τριφώνου ‘’ Τα τζιτζίκια του χειμώνα”.Το 2011 έγραψε την πρωτότυπη μουσική για το παιδικό παραμύθι«Ψαρόσουπα» του Γιώργου Λεμπέση σε στίχους Βαγγέλη Λεμπέση .
Τέλος Σεπτέμβρη του 2013 θα κυκλοφορήσει το c.d. με τα τραγούδια της να ερμηνεύουν οι : Χαρούλα Αλεξίου , ο Γιάννης Χαρούλης η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, , ο Κώστας Μακεδόνας , Πάνος Μουζουράκης κ. ά. Η παιδική παράσταση της Ψαρόσουπας θ ανέβει τον Ιανουάριο του 2014 στο θέατρο Ακροπόλ .
Το 2002 μαζί με τον ο Νίκο Κουρουπάκη και το Δημήτρη Υφαντή , δημιούργησαν το φωνητικό σχήμα «Τρίφωνο», με μοναδικό γνώμονα την βαθιά αγάπη τους για την μουσική αλλά και την διάθεση να μας χαρίσουν καινούργια τραγούδια .Το 2011 ο Γιώργος Περαντάκος γίνεται μέλος του γκρουπ μετά την αποχώρηση του Ν. Κουρουπάκη για τη Ν. Υόρκη .
Ταξίδεψαν την μουσική τους σε όλη την Ελλάδα με αρκετές εμφανίσεις μόνοι τους η με παρέα όπως: τον Παντελή Θαλασσινό ,(ο οποίος έγινε και ο παραγωγός της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς ) το 2004 και το 2005 ,τα Υπόγεια Ρεύματα άνοιξη του 2005. Το καλοκαίρι του 2005 με τη Λαϊκή Ορχήστρα ¨Μίκης Θεοδωράκης¨ συμμετέχοντας ο ίδιος ο Μίκης και ο Ζουλφύ Λιβανελί στο Τσεσμέ και στην Χίο και εν συνεχεία το φθινόπωρο στο ΟΑΚΑ για τα 80 χρόνια του Μίκη . Τον Ιανουάριο του 2006 στα πλαίσια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, συμμετείχαν σε αφιέρωμα για τη ΛίναΝικολακοπούλου , στη συνέχεια το καλοκαίρι του 2006 στην αρχαία Ολυμπία με το Χρήστο Λεοντή , το ίδιο διάστημα με την Λαϊκή Ορχήστρα ¨Μίκης Θεοδωράκης¨ συμμετείχαν σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ( Λατινική Αμερική με το CantoGeneral ), με τη Μαρία Δημητριάδη με τηΜαρία Φαραντούρη στο SanMarino άνοιξη του 2007), με τον Κώστα Χατζή τον χειμώνα του 2007. Με τηΧαρούλα Αλεξίου καλοκαίρι του 2007 αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο σε όλη την Ελλάδα . (Η ηχογράφηση αυτής της συναυλίας στο Ηρώδειο έγινε πλατινένια) .
Από το φθινόπωρο του 2007 ως και την άνοιξη του 2008 Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη . Τον χειμώνα του 2008 με 2009 στην Αθήνα με την Γλυκερία και την Ελένη Τσαλιγοπούλου . Και το χειμώνα του 2009 με 2010 με την Μελίνα Τανάγρη. Τέλος του 2011 και το 2012 συνεργάστηκαν με το Νίκο Ξυδάκη σε Ελλάδα και Κύπρο .
Παράλληλα συνεργάστηκαν κατά καιρούς με νέες ομάδες και με νέους ανθρώπους όπως οι “Φωνές του Νότου” η Νάντια Μπουλέ και Σύγχρονες Μαθητικές Χορωδίες.
Με το Τρίφωνο , κυκλοφόρησαν 4 c.d. ‘’ Καράβια μοιάζουν οι ψυχές ‘’ ,“Τρίφωνο “, ‘’Προσοχή Τρίφωνο ΄΄ με τη Λίνα Νικολακοπούλου ( που έγινε και πλατινένιο ) και ‘’ΤαΤζιτζίκια του χειμώνα ‘’ . Συμμετείχαν στο c.d. της τηλεοπτικής σειράς ‘’ Θαύματα και λάθη ‘’ σε μουσική Κ. Χαριτάτου . Στο c.d. ¨Και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία¨ σε μουσική τουΧρυσόστομου Σταμούλη από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Ι. Παπακαρμέζη . Στο c.d. με τίτλο ‘Ηχόδραση/ η αρχή δια των τυμπάνων του ΝίκουΤουλιάτου και της ομάδας Ηχόδρασης Στο c.d. “Δώδεκα και μία ματιές στα Δωδεκάνησα ‘’.
Το 2012 δισκογράφησαν με το νέο μέλος Γιώργο Περαντάκο δύο τραγούδια , ‘’ Η βουλή των Αγίων ‘’ σε στίχους και μουσική Δ. Υφαντή και ‘’ της χαράς μαγαζί ‘’ σε μουσική Δ. Παπαβομβολάκη και στίχους Θανάση Στουπή .
ΦΑΛΑΡΑΣ ΠΑΝΟΣ
Ο Πάνος Φαλάρας γεννήθηκε στη Στυλίδα στις 8 Ιανουαρίου 1937, είναιδημιουργός μεγάλων επιτυχιών, αφού με όσους συνθέτες και τραγουδιστές συνεργάστηκε, έκανε πάντα διαχρονικά τραγούδια που έχουν μείνει μέσα μας ήδη από τη δεκαετία του ’70.
Το μυστικό του είναι ότι καταφέρνει να συνδυάζει τον ποιοτικό «σκεφτόμενο» στίχο με την εμπορικότητα, χωρίς να υποβιβάζει το νόημα και την αισθητική, ενώ περνά μηνύματα κι αξίες που εκφράζουν τις ψυχές όλων των ελλήνων, είτε πρόκειται για τον έρωτα ή την κοινωνική αδικία ή το περιβάλλον ή τη χαρά της ζωής.
Συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Κορκολής, ο Βαρδής, ο Θεοφάνους, ο Νικολόπουλος, ο Φωτιάδης, ο Φοίβος, κ.α., ενώ επιτυχίες του έχουν τραγουδήσει ονόματα όπως ο Παπακωνσταντίνου, η Γλυκερία, ο Πουλόπουλος, ο Ψαριανός, η Κωνσταντίνα, η Βίσση, ο Τσαλίκης, κ.α. Ποιος δεν θυμάται τραγούδια όπως «Για την Ελλάδα», «Φεύγουν καράβια», «Στον επόμενο τόνο», «Με τον Μπομπ Ντίλαν», «Όλα τα ‘χει ο μπαξές», κ.α.
Από τα 15 του χρόνια ασχολήθηκε με την αρθρογραφία στην εφημερίδα της Λαμίας «Εθνικός Αγών», ενώ σε ηλικία 17 ετών έγινε δημοσίευση ποιήματος του στην Νέα Εστία.
Tο 1974 μέσω ενός διαγωνισμού που έκανε ο Tαχυδρόμος από κοινού με την Columbia όπου συμμετείχαν 3.000 στιχουργοί έκανε την πρώτη του εμφάνιση σαν στιχουργός αφού το τραγούδι του επελέγη στα πρώτα δώδεκα που μελοποιήθηκαν. Εκείνο το πρώτο τραγούδι το μελοποίησε ο Γιάννης Kοριζής και το τραγούδησε ο Θέμης Aνδρεάδης.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τον έντυπο τύπο και τις εκδόσεις ειδικών περιοδικών, ενώ δεν παραλείπει να ασχολείται και με το αγαπημένο του ψάρεμα, που αποτέλεσε και την έμπνευση του για τα περιοδικά.
ΚΑΛΤΣΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Ο Απόστολος Καλτσάς γεννήθηκε στη Λαμία, το 1976. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από τα παιδικά του χρόνια, μαθαίνοντας ακορντεόν στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας. Αργότερα, μεταπήδησε στο πιάνο και τα κρουστά, μέχρι που τον κέρδισε το ηλεκτρικό μπάσο, το οποίο σπούδασε στο Ωδείο Τέχνης του Γιώργου Φακανά, στην Αθήνα. Σήμερα, θεωρείται πλέον ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες σε αυτό το όργανο.
Το 1995, εισήχθη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του, ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο κι έγραψε πρωτότυπες μουσικές για πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις και χοροθεατρικά δρώμενα για πολλές επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ομάδες.
Την περίοδο 1999-2000, ως υπότροφος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διετέλεσε βοηθός του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου, στο “Αμφι-Θέατρο”. Υπήρξε μαθητής και κατόπιν βοηθός του ηθοποιού, θεατροδιδασκάλου και εμψυχωτή Γιώργου Μπινιάρη, ενός από τους πιο σημαντικούς δασκάλους του Θεατρικού Παιχνιδιού στην Ελλάδα. Μαζί του πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα ενώ για πολλά χρόνια δίδαξε ο ίδιος Θεατρικό Παιχνίδι και Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε διάφορα Σχολεία της Αττικής.
Από το 2004 έως το 2012, είναι μέλος του δημοφιλούς συγκροτήματος “Υπόγεια Ρεύματα”, αλλά συνεργάζεται τακτικά και με τα μουσικά σχήματα “‘Ανεμος”, “Τρίφωνο”, τον Απόστολο Ρίζο, τον Dirk Pollak (Mecano), τον Θάνο Μικρούτσικο και πολλούς άλλους. Ως μουσικός – performer έχει εμφανιστεί σε πολλά μουσικά και θεατρικά Φεστιβάλ σε Γαλλία, Πολωνία, Τουρκία, Γερμανία και Η.Π.Α.. Μία από τις πιο σπουδαίες συνεργασίες του, είναι αυτή με τη σημαντική Αμερικανίδα τζαζ σαξοφωνίστρια Jessica Lurie σε μια μουσικοεικαστική performance για το Φεστιβάλ Κόμικς στην Τεχνόπολη, το 2007.
Το 2005, εξέδωσε την πρώτη του συνθετική δουλειά, με παιδικά τραγούδια για το παραμύθι “Το ασημένιο ρομποτάκι με το κόκκινο φωτάκι” σε στίχους του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη (εκδόσεις “Μεταίχμιο”) όπου ερμήνευσαν κομμάτια του, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Σακκάς και η Μαρία Ναυπλιώτου.
Την περίοδο 2007-2009, ήταν ο επικεφαλής μουσικός και ενορχηστρωτής στην επιτυχημένη παράσταση“Ήρωες” της Ελένης Γκασούκα, στο Θέατρο Μικρό Παλλάς.
Το 2010, εκδόθηκε από τη δισκογραφική εταιρεία “Παρουσία”, ο κύκλος τραγουδιών με τίτλο “Μυθοτοπία”, σε δικούς του στίχους, μουσική και ενορχήστρωση, η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Στο δίσκο αυτό συμμετέχει μια πλειάδα από τους καλύτερους Έλληνες τζαζ μουσικούς, ενώ ερμηνεύουν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Πάνος Μουζουράκης και η Μάρθα Φριντζήλα.
Το 2011, κυκλοφόρησε, από την ίδια δισκογραφική εταιρεία, η συνεργασία του με τον Γάλλο ποιητή και performer Jean-Phillip Carlot, με τίτλο “La Colonne”, μια αβανγκάρντ συνομιλία μεταξύ μουσικής και λόγου, σε ζωντανή ηχογράφηση.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, διδάσκει στα σεμινάρια στιχουργικής του Πολυχώρου Σεμιναρίων του Μικρού Πολυτεχνείου.
Αυτή την εποχή, ετοιμάζει τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο, επιμελείται την ενορχήστρωση κομματιών άλλων καλλιτεχνών, ενώ εξακολουθεί να περιοδεύει με διάφορα μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες.
ΓΚΛΑΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατεύθυνση Μ.Μ.Ε. Από το 1991 – 1993 διετέλεσε ως ερευνητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Bradford (Αγγλίας). Το ακαδημαϊκό έτος 1994-1995 φοίτησε στο Μουσικό Κολλέγιο του Leeds, Αγγλίας και απέκτησε Μεταπτυχιακό δίπλωμα σε Τζάζ και σύγχρονη μουσική.
Εργασία
Εργάζεται σαν καθηγητής ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας σε δύο Ωδεία: «Φθιωτικό Ωδείο» στη Λαμία και «Ωδείο Σολφέζ» στα Καμένα Βούρλα.
Είναι υπεύθυνος του μοντέρνου τμήματος, οργανώνοντας και παίρνοντας μέρος σε πολλές συναυλίες & σεμινάρια.
Έχει μελετήσει τα περισσότερα σύγχρονα μουσικά είδη και τα ακούσματά του ανήκουν σε ένα πολύ ευρύ μουσικό φάσμα Αναφορικά: κλασσική μουσική, Jazz, (traditional, Gypsy Jazz, Jazz Fusion), Rock 60’s 70’s 80’s 90’s, (Funky, Soul, Rock, Pop, Metal) κλπ., New wave (80’s), New Age (90’s), Ethnic, σύγχρονους μινιμαλιστές, ελληνικό έντεχνο, pop κ.α.
Έχει πολύχρονη εμπειρία ζωντανών εμφανίσεων σαν κιθαρίστας (επίσης σαν κιθάρα/τραγούδι) σε διάφορα είδη μουσικής, καθώς και συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες.
Συνθετικό έργο
Έχει δημιουργήσει ορχηστρική μουσική καθώς και διάφορα τραγούδια με ξένο και ελληνικό στίχο. Επίσης, έχει συνθέσει original μουσική για μια σειρά ντοκυμοντέρ για ιδιώτες και για την τοπική τηλεόραση.
Συγγραφικό έργο
Έκδοση μιας σειράς βιβλίων (3 βιβλία) με θέμα την ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, από τον εκδοτικό οίκο «Φίλιππος Νάκας» για Ελλάδα και Κύπρο. (Μέθοδος διδασκαλίας & εκμάθησης)
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ
Εκπρόσωπος της Free Voice Records και Μουσικός Παραγωγός.
Σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.
Ασχολείται ενεργά με τη δισκογραφία καθώς και με τη διοργάνωση συναυλιών εντός της Free Voice Records από το 2010. Έχει εκδώσει και επιμεληθεί αρκετών δισκογραφικών δουλειών: “NASMOS” – Λάζαρος Σαμαράς, “Μικρές Ατασθαλίες” – Μαρία Κανναβάκη, “Παράλογο με Θέα” – Δήμητρα Μαστορίδου. “Υμνοις και Ωδαίς” – Ι.Μ. Φθιώτιδος, “Flying Jazz” – Στέφανος Ανδρεάδης, “Το βαλς του Απρίλη” – Λάζαρος Σαμαράς – Σοφία Καραχάλιου.
Παράλληλα έχει επιμεληθεί σημαντικών διοργανώσεων και συναυλιών σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αυτή τη περίοδο βρίσκεται στο studio όπου και ηχογραφεί τη πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο “Άγνωστα Άτεχνα” όπου ο ίδιος έχει γράψει τη μουσική και ερμηνεύει. Την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Γιώργος Γκλάβας.Οι στίχοι είναι του Γιάννη Σκαρίμπα, Σοφίας Γεωργαντζή, Αντουάν Παρίνι και του Αυγέρη Τσιρώνη.