Με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου και θεσμών της τοπικής κοινότητας Ραχών καθώς και πολλών γονέων, οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Ραχών τίμησαν, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων για την ελευθερία, την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου του ’40 και της γερμανικής κατοχής που ακολούθησε.
Η σεμνή γιορτή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου, άρχισε με τον ορισμό σημαιοφόρου και παραστατών, συνεχίστηκε με τη βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και ολοκληρώθηκε με εορταστικό πρόγραμμα που περιελάμβανε επίκαιρα κείμενα, θεατρικά και τραγούδια, τα οποία απέδωσαν με επιτυχία οι μαθητές και η χορωδία του σχολείου.
Κατά την έναρξη του εορτασμού, ο Διευθυντής κος Ανδρέας Αγγελακόπουλος, τόνισε τη σημασία της μεγάλης προσέλευσης κόσμου στη γιορτή, κάνοντας λόγο για τη σύγχρονη αντίληψη του «ανοικτού σχολείου». Σύμφωνα με αυτή, σχολείο και κοινωνία, συμπορεύονται στον αγώνα για την κατάκτηση μιας περισσότερο ποιοτικής ζωής, γκρεμίζοντας τα νοητά τείχη που τους χωρίζουν και ανοίγοντας νέους διαύλους και καινούριες διόδους επικοινωνίας.
Το μήνυμα της φετινής γιορτής συνοψίστηκε στην ιδέα ότι το ιδανικό του ελεύθερου ανθρώπου, που θεμελιώθηκε κατά την αρχαιότητα, δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει και να ξεσηκώνει τους Έλληνες, από τους υπερασπιστές των Θερμοπυλών και τους Σαλαμινομάχους, μέχρι τους μαχητές στα βουνά της Hπείρου. Κι αφού από τέτοιους προγόνους καταγόμαστε, έχουμε χρέος οι σημερινοί Έλληνες να συνεχίσουμε να ζούμε με βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας και εσωτερικής ελευθερίας, αντιστεκόμενοι σε κάθε εξωτερικό καταναγκασμό που μπορεί να πληγώσει την περηφάνια μας.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Πάλλας Παναγιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κος Σκάρλας Ευστάθιος και κα Καραγεώργου-Καραγκούνη Αικατερίνη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ραχών κος Ευαγγελάρας Δημήτριος, ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Δημήτριος Τσάμης, η κα Παναγιωτάκη Παναγιώτα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο παλαιός Διευθυντής του Λυκείου Στυλίδας κος Λάντζας Κωνσταντίνος, η πρεσβυτέρα Φωτεινή Μιναχείλη, ο μουσικός κος Γιώργος Ρώσιος, πολλοί γονείς, καθηγητές και μαθητές.