Τσαντής • Πρατήριο Υγρών Καυσίμων
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
Τσαντής • Πρατήριο Υγρών Καυσίμων

Η απάντηση του Συλλόγου Ραχών “Αλόπη” προς τον Προέδρο του Αχινού σχετικά με την ονομασία του Φάρου

αλοπη

Πριν από λίγο το stilida.com έλαβε την απάντηση-ανακοίνωση  του Συλλόγου Ραχών “Αλόπη” προς τον Πρόεδρο του Αχινού κο Γ.Αλεξόπουλο σχετικά με το θέμα της ονομασίας του Ακρωτηρίου Δρέπανο – Φάρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

“Ο σύλλογός μας αποφεύγει να μπαίνει σε δημόσιο «διάλογο» μέσω του διαδικτύου.

Κρίνεται όμως σκόπιμο να κάνει μια εξαίρεση.
Όταν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αχινού μας προσκάλεσε σε διάλογο για να λυθεί το «θέμα» της ονομασίας της παραλίας του Φάρου, δεχτήκαμε..αν και για μας δεν υφίσταται κανένα θέμα ονομασίας.
Λόγω φόρτου εργασιών που αφορούν στις επικείμενες εκδηλώσεις του συλλόγου, η συνάντηση αυτή δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί και αυτό είναι κάτι που δηλώνουμε ευθαρσώς κάνοντας την αυτοκριτική μας, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν προσπαθήσαμε να την αποφύγουμε.

Όμως προς μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση, διαβάσαμε σε τοπικά μέσα διαδικτυακής ενημέρωσης τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Αλεξόπουλου, πάνω στην οποία έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Τα επίσημα έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αχινού, είναι χρονολογημένα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Έκτοτε, το ελληνικό κράτος, καλώς ή κακώς, δεν προέβη σε εκ νέου οριοθέτηση των κοινοτήτων και των δήμων του. Και λέμε «κακώς» γιατί στην πράξη πολλά από τα κακώς κείμενα εκείνης της αρχικής οριοθέτησης θα είχαν διορθωθεί.
Για παράδειγμα, κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι νερό και ρεύμα στις κατοικίες και τα καταστήματα της περιοχής, έδωσε η τοπική κοινότητα Ραχών. Όπως επίσης δεν αμφισβητείται το ότι ιδιοκτήτες στην κοντινή περιοχή του Φάρου, είναι οι κληρονόμοι του αείμνηστου προέδρου της κοινότητας Ραχών, Αναστάσιου Αγγελή.

2. Σύμφωνα με το νόμο 1629/1951, «Ζώνη ασφαλείας των φάρων ορίζεται κύκλος ακτίνος διακοσίων (200) μέτρων πέριξ αυτών». 

Έτσι κι αλλιώς, ο Φάρος και η αναφερθείσα ζώνη-άρα και η παραλία- «..υπάγονται εις την αρμοδιότητα και εποπτείαν του υπουργείου ναυτικών».
Το ελληνικό κράτος αναφέρεται μέσω των αρμοδίων οργάνων του στην περιοχή με τον όρο «Ακρωτήριο Δρέπανο». Απορίας άξιο είναι το πότε προέκυψε η κατά τον κ. Αλεξόπουλο ανάγκη αλλαγή αυτής της ονομασίας…και με ποιο σκεπτικό ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αχινού «αποφασίζει και διατάζει» αντικαθιστώντας τους φορείς του αρμόδιου υπουργείου.

 3. Γνωρίζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αχινού ότι πριν τον Καποδιστριακό νόμο, ο οποίος συνένωσε τα χωριά μας σε έναν δήμο, την ευθύνη για την υδροδότηση, το φωτισμό και τη συλλογή των σκουπιδιών από την εν λόγω παραλία είχε η κοινότητα Ραχών? Γιατί δεν τέθηκε ποτέ από κανέναν άλλο κάτοικο του Αχινού τότε αυτός ο προβληματισμός?

 4. Γνωρίζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αχινού ότι μετά τον Καποδιστριακό νόμο, δεν υφίστανται σύνορα κοινοτήτων αλλά μόνο σύνορα του δήμου Στυλίδας με όμορους δήμους  στην περιοχή μας? Μια επίσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου και μια προσεκτική ματιά στο χάρτη με τα σύνορα του Δήμου Στυλίδας, ίσως τον διαφωτίσει…

 5. Γνωρίζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αχινού ότι τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, η όποια δραστηριότητα (αθλητική ή κοινωνική) στην περιοχή του Φάρου έγινε από Ραχιώτες, είτε μέλη του συλλόγου μας, είτε μέλη του Ναυτικού Ομίλου Ραχών, είτε από την ίδια την τοπική κοινότητα Ραχών?

6. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κάθε δήλωση του τύπου «..Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως σε κάθε περίπτωση που ήθελε χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο τοπωνύμιο για διάφορους σκοπούς να αναγράφεται ΦΑΡΟΣ ΑΧΙΝΟΥ».

Ο πρόεδρος ενός χωριού μπορεί να αναφέρει το πού ανήκει μία περιοχή χωροταξικά ή διοικητικά κατά τη γνώμη του, αλλά δεν μπορεί να υποδεικνύει πώς θα αναφέρεται η τοποθεσία.

7. Ειδικότερα, εκτός από τους νόμους του ελληνικού κράτους, θυμίζουμε στον κ. Αλεξόπουλο ότι υπάρχουν και οι λεγόμενοι «άγραφοι νόμοι». Αυτοί που αποτυπώνονται περνώντας αμέτρητα βράδια στην εν λόγω παραλία με φίλους..με κιθάρες..με φωτιά.. τραγούδι..με αγάπη και νεανικούς έρωτες..με αγωνία για την επιτυχία μιας εκδήλωσης..μιας συναυλίας..ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα…
Για όλους αυτούς τους «νόμους» που έχουν μείνει ανεξίτηλοι στην καρδιά μας, δηλώνουμε στον κ. Αλεξόπουλο ότι στη συνείδηση κάθε Ραχιώτη, κάθε ιδιοκτήτη που βρίσκεται κοντά στην περιοχή, αλλά και κάθε επισκέπτη της περιοχής, η παραλία λεγόταν και θα λέγεται  «Φάρος»..στις Ράχες!

 8. Θυμίζουμε τέλος στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Αχινού ότι διοίκηση ασκεί ο Δήμος και όχι οι τοπικές κοινότητες. Οι τελευταίες μεταφέρουν τοπικά προβλήματα και αιτήματα κατοίκων, πάνω στα οποία και γνωμοδοτούν προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και αποφασίζει. Σε αυτή τη λογική, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το αίτημα ιδιώτη για ενοικίαση χώρου στην ανατολική ακτή του εν λόγω ακρωτηρίου. 

Ενημερώνουμε τον κ. Αλεξόπουλο ο οποίος απουσίαζε (έτσι και αλλιώς το συγκεκριμένο θέμα δεν τον αφορούσε..), ότι όποιος από τους παρευρισκομένους πήρε το λόγο (μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι κλπ), δίπλα από τη λέξη Φάρος, χρησιμοποίησε το γεωγραφικό προσδιορισμό ΡΑΧΕΣ.

Ας το λάβει σοβαρά υπόψη του αυτό ο κ. Αλεξόπουλος πριν καταλήξει να γίνει πιο γραφικός και από τους Σκοπιανούς στο θέμα αυτής της ονομασίας.

Για μας «το θέμα» θεωρείται λήξαν”

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

6 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΡΑΧΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΩΣ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΧΙΝΟΥ!!!

      • ΧΑΧΑΧΑ ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ..ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ!!ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΑΧΙΝΟΣ ΤΠΤ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ??ΜΙΑΣ Κ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΧΙΝΟΥ Ο ΦΑΡΟΣ (ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ)Κ Η ΚΟΥΒΕΛΑ Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ???ΟΕΟ!!

  1. Το γεγονός ότι οι τοπικοί άρχοντες του Αχινού ποτέ δε διεκδίκησαν για το χωριό τους αυτό που του ανήκε , δεν έδινε και δε δίνει το δικαίωμα στους διάφορους «παράγοντες» όμορων περιοχών να πλιατσικολογούν .

  2. Συμπληρωματικά , θα ήθελα να πω ότι οι του πολιτιστικού συλλόγου «Αλόπη» έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπίζονται την άποψή τους , αλλά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στα επιχειρήματά τους όταν ισχυρίζονται ότι « ο πρόεδρος ενός χωριού μπορεί να αναφέρει το πού ανήκει μία περιοχή χωροταξικά ή διοικητικά κατά τη γνώμη του, αλλά δεν μπορεί να υποδεικνύει πώς θα αναφέρεται η τοποθεσία ».Ακριβώς σε αυτό το σκεπτικό στηρίζουν και οι Σκοπιανοί το δικαίωμα να ονομάζουν τη χώρα τους Μακεδονία! Συνεπώς γραφικός δεν γίνεται ο πρόεδρος του Αχινού αλλά οι ίδιοι !
    Εν κατακλείδι , θα ήθελα να πω ότι όλοι ανήκουμε πια στον ίδιο Δήμο και γι αυτό θα ‘πρεπε από κοινού να αναδείξουμε ό,τι καλό έχει η περιοχή μας και να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας!
    Και , ναι , το θέμα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν.!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

Προληπτικές ιατρικές εξετάσεις πραγματοποίησε η Αντικαρκινική Στυλίδας

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΣΤΥΛΙΔΑΣ Πιστοί στο σκοπό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου, το...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -