Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, υπέγραψαν Σύμβαση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την αναβάθμιση των συνολικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών στη χώρα μας, μέσω της ανάθεσης συγκεκριμένων υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στην Εταιρεία.
Εξέλιξη που εντάσσεται στη στρατηγική στόχευση της Κυβέρνησης για σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές σε ολόκληρη την Ελλάδα, καλύπτοντας και προορισμούς που θεωρούνται «μη εμπορικοί», καθώς και για ασφαλέστερες και υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες.
Ο Πάροχος δεσμεύεται στην πλήρη εκτέλεση συγκεκριμένης δρομολογιακής πολιτικής, αναγκαίας από άποψη γενικού οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος, που περιλαμβάνει και προορισμούς που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης.
Η Σύμβαση είναι καρπός εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικά αρμόδιων, Υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για περισσότερο από ένα έτος.
Εγκρίθηκε, δε, πρόσφατα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν σε ένα εξαιρετικά επωφελές για το Κράτος και τους πολίτες αποτέλεσμα, καθώς, καταρχάς, διασφαλίζεται η εκτέλεση δρομολογίων στο σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ, παράλληλα, εισάγονται – για πρώτη φορά – προβλέψεις με πολλαπλά πλεονεκτήματα για το Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, συνολικής διάρκειας 10 + 5 ετών, επιστρέφει σε σιδηροδρομικούς οργανισμούς του Δημοσίου.
Επιπλέον, υπάρχει δέσμευση για ουσιαστικές επενδύσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές με τις οποίες:
1ον. Αποκτούνται νέα, σύγχρονα τρένα – στην πλειοψηφία τους ηλεκτρικά και τρένα υδρογόνου –, τα οποία θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των σιδηροδρομικών μεταφορών και αναβαθμίζεται το υφιστάμενο τροχαίο υλικό, συνολικής κεφαλαιακής δαπάνης 163,5 εκατ. ευρώ.
2ον. Εντάσσονται και εφαρμόζονται συστήματα ελέγχου ποιότητας, ως προς την ακρίβεια των δρομολογίων, τη συνέχεια της υπηρεσίας και την ποιότητα στους συρμούς και τους σταθμούς.
3ον. Αναπτύσσονται πληροφοριακά συστήματα για την πληρέστερη ενημέρωση των επιβατών, έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο, προ και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Ειδικά για την Π.Ε. Φθιώτιδας, στο Συνημμένο «Παράρτημα Α: Απογραφή Υπηρεσιών», το οποίο και υπέγραψαν οι αρμόδιοι Υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας και Καραμανλής, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων,
α. η γραμμή Τιθορέα – Στυλίδα, με 4 καθημερινά ζεύγη δρομολογίων να εξυπηρετούν τις στάσεις: Τιθορέα, Αμφίκλεια, Λιλαία, Μπράλος, Γοργοπόταμος, Λειανοκλάδι, Μουσικό Σχολείο Λαμίας, Καλύβια Λαμίας, Ρεβένια Λαμίας, Παγκράτι Λαμίας, Λαμία, Ροδίτσα, Μεγάλη Βρύση, Αγ. Μαρίνα, Βασιλική, Στυλίδα, καθώς και
β. η γραμμή Λειανοκλάδι – Στυλίδα με 2 καθημερινά ζεύγη δρομολογίων.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις θεσμικές, μακροχρόνιες, συνεχείς, συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών.
Το έργο ουσίας που παρήχθη δεν μπορεί να θολώσει καμιά επικοινωνιακού τύπου κίνηση.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει, εργάζεται συντεταγμένα με ισχυρή πολιτική βούληση και σχέδιο υπέρ του συμφέροντος της χώρας και των πολιτών.
[gview file=”https://stilida.com/media/2022/04/parartima-a.pdf”]