0
Δημοσιεύτηκε 23 Απρ 2013, 00:28   /   ΤΑΞΙΔΙΑ
 
 

Ένα κομμάτι του Άιφελ στην Αγία Μαρίνα Φθιώτιδας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή είναι η ιστορία της γέφυρας, που δεσπόζει παραλιακά της Αγίας Μαρίνας Φθιώτιδας.

Κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν, είναι πως υπάρχει στενή συγγένεια με τον πύργο του Άιφελ.

Για την ακρίβεια, η κατασκευαστική BATIGNOLLES, συνεργάτης της οποίας ήταν και ο Άιφελ, είναι η εταιρεία η οποία ξεκίνησε το έργο κατασκευής της προβλήτας το 1892.

Την ίδια περίοδο δουλευόταν παράλληλα και το μεγάλο έργο στη Γαλλική πρωτεύουσα. Ένα project το οποίο εμπνεύστηκε ο Γκουστάβ Αιφελ .

Οι πληροφορίες που θέλουν τον ίδιο να είναι υπεύθυνος και για τον σχεδιασμό της γέφυρας στην Αγία Μαρίνα δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν και τα στοιχεία είναι ελλειπή. Παρ΄όλα αυτά τόσο οι εκπληκτικές ομοιότητες στον σκελετό και τη δομή των δύο έργων, όσο και παλιά σχέδια με την υπογραφή του γραφείου, κάνουν σχεδόν βέβαιη την ανάμειξη του.

Η κατασκευή της προβλήτας που εμείς αποκαλούμε γέφυρα, εξυπηρετούσε τη μεταφόρτωση των μεταλλευμάτων από τα μεταλλεία του Δομοκού σε φορτηγά πλοία και ουσιαστικά ήταν μια προέκταση του σιδηρόδρομου Λαμίας.

Δείτε τα σχέδια της κατασκευαστικής Batignolles

Ευχαριστούμε θερμά την αρχιτέκτονα Αμαλία Ποντίκα για την βοήθεια και την παραχώρηση του υλικού και τον Τάσο Βούλγαρη για τις εκπληκτικές φωτογραφίες της γέφυρας.

scouter.gr

 


Niki Giannoulidou