Με αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία διατίθενται για το προσωπικό των νοσοκομείων, θα καλυφθούν φέτος οι ανασφάλιστοι Ελληνες. Θα μπορούν, επίσης, να απευθύνονται και σε κάθε δημόσια δομή Υγείας η οποία διενεργεί εμβολιασμούς και έχει προμηθευτεί ποσότητες εμβολίων από την αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εμβολιάζονται χωρίς συμμετοχή και στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατες εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, καλεί τους διοικητές των νοσοκομείων να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων τους:
«Στη συνέχεια, με όση ποσότητα εμβολίων περισσέψει καλούνται να καλύψουν τις υπόλοιπες ομάδες υψηλού κινδύνου και συγκεκριμένα μόνον άτομα που ανήκουν σε αυτές και δεν καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα Υγείας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εγκύκλιο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμβόλιο κατά της γρίπης πρέπει να γίνεται έγκαιρα, καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Αφορά άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, παιδιά και ενηλίκους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (άσθμα, πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα).
Σε εμβολιασμό πρέπει να υποβάλλονται έγκυοι δεύτερου και τρίτου τριμήνου, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά άνω των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Ανοσία κατά της εποχικής γρίπης πρέπει να έχουν κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων.
Το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο ή η παιδιατρική δόση χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών, ενώ μετά τη συγκεκριμένη ηλικία συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκων. Το αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου 2012?2013 περιλαμβάνει στελέχη του πανδημικού ιού Α (Η1Ν1), του ιού Α (Η3Ν2) και του ιού τύπου Β. Την περασμένη περίοδο, επικρατέστερο στέλεχος ήταν ο ιός τύπου Β (54,2% των κρουσμάτων), ακολούθησε ο τύπου Α (Η3Ν2) με συχνότητα 45,6%, ενώ ο πανδημικός κυκλοφόρησε με συχνότητα μόλις 0,2%.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ygeianet.gr