Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών
Μυρμιδόνες Στυλίδας • Αθλητικός Σύλλογος MMA

Η γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης 13 καρκίνων

karkinos-askisi-gymnastiki-130215-696×383Η σωματική δραστηριότητα και η φυσική άσκηση συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης13 διαφορετικών ειδών καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Στίβεν Μουρ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία από αμερικανικές και ευρωπαϊκές μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1,4 εκατομμύρια άτομα, μεταξύ των οποίων σχεδόν 187.000 καρκινοπαθείς.

Η έρευνα μελέτησε τη σχέση ανάμεσα στο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και σε 26 είδη καρκίνου. Διαπιστώθηκε ότι η άσκηση μειώνει αισθητά τον κίνδυνο στα μισά είδη καρκίνου, στα περισσότερα από αυτά ανεξαρτήτως του αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες (βάρος, κάπνισμα κ.ά.).

Συνολικά, στο σύνολο των διαφόρων μορφών καρκίνου, η συχνότερη σωματική άσκηση μειώνει κατά 7% τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση είναι στο οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα (42%), στον καρκίνο του ήπατος (27%), των πνευμόνων (26%), των νεφρών (23%), του στομάχου (22%), του ενδομητρίου (21%) και στη λευχαιμία (20%), ενώ σε μικρότερο βαθμό μειώνεται ο κίνδυνος για μυέλωμα (17%), καρκίνο παχέος εντέρου στον κόλον (16%), κεφαλής και λαιμού (15%), παχέος εντέρου στο ορθόν (13%), ουροδόχου κύστης (13%) και μαστού (10%).

Αντίθετα, η αυξημένη σωματική άσκηση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη (κατά 5%) και για επιθετικό καρκίνο του δέρματος-μελάνωμα (κατά 27%), ιδίως στις περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια και αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι, εκτός από την άσκηση, άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή, το κάπνισμα κ.ά., μπορεί να επηρεάζουν τα ευρήματα.

Πάντως, τελικό συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι «η σωματική δραστηριότητα είναι παράγοντας-κλειδί για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου στον πληθυσμό».

Όμως περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως (το 31%) εκτιμάται ότι δεν ασκείται όσο πρέπει, δηλαδή τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή 75 λεπτά με μεγάλη ένταση.

—Τρέξιμο και μνήμη

Μια από τις δημοφιλέστερες μορφές άσκησης τον τελευταίο καιρό είναι το τρέξιμο. Ποιος θα πίστευε όμως ότι το τρέξιμο χωρίς παπούτσια βελτιώνει τη μνήμη;

Αυτό είναι το -κάπως απρόσμενο- συμπέρασμα μιας νέας μικρής αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Φλόριντα, με επικεφαλής τον Ρος Αλλογουέι του Τμήματος Ψυχολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Perceptual and Motor Skills«, πειραματίστηκαν με 72 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 44 ετών, που έτρεξαν επί 16 λεπτά τόσο με παπούτσια όσο και ξυπόλυτοι.

Τα τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς είχαν κατά μέσο όρο 16% καλύτερες επιδόσεις στη λεγόμενη εργαζόμενη ή ενεργό μνήμη, δηλαδή στην ικανότητα να συγκρατούν και να ανακαλούν πληροφορίες, σε σχέση με εκείνους που έτρεχαν φορώντας παπούτσια.AdTech Ad

«Τα μικρά πράγματα συχνά έχουν την μεγαλύτερη επίδραση. Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το γνωστικό δυναμικό μας και ταυτόχρονα να απολαύσουμε. Αν βγάλουμε τα παπούτσια μας και τρέξουμε ξυπόλυτοι, μπορούμε να τερματίσουμε πιο έξυπνοι από ό,τι ξεκινήσαμε» δήλωσε ο Αλλογουέι.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν πάντως όποιον θέλει να δοκιμάσει κάτι τέτοιο, να προσέχει πού πατάει, για να μην τραυματίσει τα πόδια του (αυτό ισχύει ακόμη και στις αμμώδεις παραλίες). Επίσης, άνθρωποι με ορισμένα προβλήματα υγείας καλό θα ήταν να αποφύγουν το τρέξιμο ξυπόλυτοι.

www.econews.gr

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Τελευταία Νέα

- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -