Χωρίς γιατρούς και μάλιστα βασικών ειδικοτήτων μένουν σε πολλές περιοχές της χώρας οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς λόγω των οφειλών του Οργανισμού οι γιατροί διακόπτουν τις συμβάσεις τους με το νέο Ταμείο. Οι ασφαλισμένοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος των ιατρικών επισκέψεων ή να περιμένουν για ραντεβού στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, εφόσον υπάρχουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργο Ελευθερίου, εκτιμάται ότι 1.000-1.500 γιατροί έχουν παύσει τη σύμβασή τους με το ενιαίο Ταμείο, συνεπώς οι συμβεβλημένοι δεν ξεπερνούν τους 4.500 σε όλη την Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών περίπου 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου δεν υπάρχει συμβεβλημένος παιδίατρος με τον Οργανισμό σε 13 νομούς της χώρας – από την Αρτα και την Καβάλα έως τη Χίο και τη Σάμο.
«Επιπλέον, οι Κυκλάδες, η Αρκαδία, η Αιτωλοακαρνανία και η Καρδίτσα καλύπτονται από μόνον έναν καρδιολόγο. Ελλείψεις όμως διαπιστώνονται και σε νευρολόγους, καθώς γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ μόλις σε 21 νομούς της χώρας», προσθέτει ο κ. Ελευθερίου.
Το πρόβλημα αναγνώρισε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, υποστηρίζοντας ότι «οι γιατροί που ήταν συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ και εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν στον Οργανισμό για δύο έτη». Οταν η σύμβασή τους έληξε δεν μπορούσε να εμποδίσει κανείς την αποχώρησή τους.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του κ. Σαλμά η διοίκηση του ενιαίου Ταμείου, στην οποία υποστηρίζεται ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει κύμα αποχώρησης συμβεβλημένων ιατρών, αντιθέτως εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις».
Παραδέχεται όμως ότι «υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες, γεγονός το οποίο λαμβάνεται υπόψη στον επανασχεδιασμό των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ». πηγή www.tanea.gr