Εκεί που περιμέναμε ότι με τα πρωτοβρόχια θα σταματήσουν τα κουνούπια ή ότι θα μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός τους, αντιθέτως ο εφιάλτης επέστρεψε με τα “στούκας” να εφορμούν στη Λαμία και άλλες περιοχές της Στερεάς….
Το Lamiareport απευθύνθηκε στον κ. Παναγιώτη Περγαντά, Γενικό Διευθυντή της εταιρίας “ΒΙΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΠΕ”, που έχει αναλάβει πολλά προγράμματα κουνουποκτονίας στη Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Περγαντάς είναι από τους ελάχιστους στον Ελλαδικό χώρο που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα της μάστιγας των κουνουπιών, που όπως όλοι παραδέχονται στο μέλλον θα μας απασχολήσει πιο έντονα. Δείτε τι μας απάντησε…
Συνέντευξη:
LR: Κύριε Περγαντά τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα έχει οξυνθεί, κυρίως στις περιοχές της Λαμίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα συνεχιστεί για πολύ;
ΑΠ: Η όχληση στην οποία αναφέρεστε οφείλεται σε κουνούπια του είδους Ochlerotatus caspius. Η ιδιαιτερότητα των κουνουπιών του συγκεκριμένου του γένους Ochlerotatus συνίσταται στο ότι αποθέτει τα αυγά του στο χώμα. Η επικείμενη κατάκλιση των εκτάσεων αυτών προκαλεί τη σύγχρονη και μαζική εκκόλαψη αυγών που συχνά υπάρχουν κατά χιλιάδες ανά τετραγωνικό μέτρο. Η εκκολαψιμότητα των αυγών επηρεάζεται και από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, εκτός της κατάκλισης. Οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται στην ΠΣΤΕ το τελευταίο εικοσαήμερο προκάλεσαν μαζικές εκκολάψεις του συγκεκριμένου είδους. Στην φάση του τέλειου εντόμου, η διασπορά των θηλυκών ατόμων μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει κάτω από ειδικές συνθήκες τα 40 χιλιόμετρα. Λόγω της μεγάλης πτητικής ικανότητας τους, αλλά και των σύγχρονων και μαζικών εκκολάψεων, η όχληση που προκαλούν τα κουνούπια του γένους Aedes είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά το σούρουπο. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε αποκλιμάκωση του φαινομένου της όχλησης .
LR: Συνεχίζονται οι ψεκασμοί; Έγιναν την χρονική περίοδο που έπρεπε; Πότε πρέπει να γίνονται ψεκασμοί και τι φάρμακα χρησιμοποιούνται;
ΑΠ: Η χρονική στιγμή στην οποία πρέπει να εφαρμόζονται οι ψεκασμοί εξαρτάται από το είδος των επιμέρους εστιών και την ύπαρξη ή όχι προνυμφών ή ακμαίων κουνουπιών. Το πρόγραμμα καταπολέμησης ξεκίνησε στα μέσα της Άνοιξης και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Όσον αφορά τα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα αυτά είναι κυρίως προνυμφοκτόνα. Τα προνυμφοκτόνα είναι ήπια σκευάσματα που στοχεύουν στο πρώιμο αναπτυξιακό στάδιο των κουνουπιών τις προνύμφες. Αυτά διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες στο βιολογικό σκεύασμα B.t.i. και σε έναν ρυθμιστή ανάπτυξη (ένα σκεύασμα που δεν επιτρέπει στις προνύμφες των κουνουπιών να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο) με δραστική ουσία Diflubenzuron. Σε κάθε περίπτωση τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα στο σύνολο τους είναι εγκεκριμένα. Η χρήση τους γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και υπό την επίβλεψη των αρμοδίων αρχών της ΠΣΤΕ και δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας για το κοινό.
LR: Τα κουνούπια μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο στο μέλλον, για μετάδοση ασθενειών; Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν;
ΑΠ: Διεθνώς υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια. Τα δύο τελευταία χρόνια στην ΠΣΤΕ δεν έχουμε κρούσματα ελονοσίας ή του Ιού του Δυτικού Νείλου. Πολλοί επιστήμονες ασχολούμαστε με μοντέλα εξάπλωσης ασθενειών. Οι αυξημένοι πληθυσμοί κουνουπιών είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση μιας νόσου που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η «κυκλοφορία» του ιού (ΙΔΝ) ή του πλασμωδίου (ελονοσία). Η εταιρεία Βιοεφαρμογές ΕΠΕ στα πλαίσια της εντομολογικής επιτήρησης στην ΠΣΤΕ τοποθετεί για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ ειδικές παγίδες σύλληψης κουνουπιών με σκοπό την ανίχνευση τόσο του ΙΔΝ. ¨Όλα τα δείγματα κουνουπιών που έχουμε μέχρι στιγμής είναι αρνητικά για τον ΙΔΝ. Δεδομένης και της περιόδου που βρισκόμαστε (δεύτερο ήμισυ του Σεπτεμβρίου) αναμένουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να μην έχουμε κρούσματα από ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια στην ΠΣΤΕ. Τέλος στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως το πιο σημαντικό μέτρο είναι η πρόληψη και ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τρόπους αποφυγής των τσιμπημάτων των κουνουπιών.
LR: Φέτος έχουμε την εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού σχεδόν σε όλη την ΠΣΤΕ. Συνδέεται αυτό με τα κουνούπια;
ΑΠ: Καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε πως ο καταρροϊκός πυρετός εμφανίζεται στα αιγοπρόβατα και όχι στους ανθρώπους. Επίσης ο καταρροϊκός μεταδίδεται κυρίως από σκνίπες του γένους Culicoides spp. Τα άτομα του γένους Culicoides spp. αναπαράγονται κυρίως σε κοπροσορούς κοντά σε στάνες. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την όχληση που προκαλούν τα κουνούπια στους ανθρώπους. Η εταιρεία μας σε συνεργασία με την ΠΣΤΕ εκτελεί ψεκασμούς σε συγκεκριμένες εστίες για τον περιορισμό των πληθυσμών των φορέων του καταρροϊκού πυρετού.
πηγή www.lamiareport.gr