Το δρόμο για τις «καλένδες» για μια ακόμη φορά, έπειτα από τις οργισμένες αντιδράσεις των παραγωγών, των συνεταιρισμών τους που ασχολούνται με τα γαλακτοκομικά, αλλά και την αντίθετη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι καταναλωτές, από την άλλη, έχουν κάθε λόγο, πλέον να μην έχουν αμφιβολίες για το γάλα που καταναλώνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές διαδικασίες φαίνεται να έχουν «παγώσει», μετά το νέο γύρο… πολέμου που ξέσπασε μεταξύ των υπουργείων Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, των αγελαδοτρόφων, των γαλακτοβιομηχανιών και των σούπερ μάρκετ για το γάλα, και το αν πρέπει ή όχι να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος και το αν θα πρέπει να δοθεί ή όχι χρονική επιμήκυνση των ημερών που ένα παστεριωμένο γάλα θα χαρακτηρίζεται ως «φρέσκο» (π.χ από 5 σε 9 ημέρες).
Σημειώνεται ότι το εν λόγω ζήτημα έχει «ανοίξει» κι άλλες φορές στο παρελθόν, ευτυχώς με αίσια έκβαση για τους κτηνοτρόφους και τις οργανώσεις τους.
Άμεση, θυμίζουμε ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στα επιχειρούμενα σχέδια για την αύξηση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.
Για το κρίσιμο αυτό θέμα, μάλιστα, το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, συναντήθηκε προ ημερών με τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών, και Δικτύων κ. Αθανάσιο Σκορδά. Οι κτηνοτρόφοι επέμειναν ότι ενδεχόμενη τέτοια απόφαση, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία και σε έξοδο από το επάγγελμα τους αγελαδοτρόφους. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε και το θέμα των ελέγχων στην αγορά κρέατος, με τους κτηνοτρόφους να ζητούν εντατικοποίησή τους.
Για το θέμα του γάλακτος, από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης επανέλαβε την αντίθεση στην επιμήκυνση του γάλακτος, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό ιδιαίτερα για τον τομέα της κτηνοτροφίας και κυρίως για τον τομέα της αγελαδοτροφίας και παραγωγής αγελαδινού γάλακτος που αυτή τη στιγμή όπως είπε είναι η πιο αδύναμη κτηνοτροφική παραγωγή στον τόπο μας.
«Θα σβήσει η αγελαδοτροφία μας» εκτίμησε και πρότεινε ως καλύτερη λύση τη μείωση κατά 2-3 λεπτά του κόστους παραγωγής του ελληνικού γάλακτος.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε την έννοια του φρέσκου… ‘’λάστιχο’’, αν θέλουν να φέρουν από το εξωτερικό γάλα μακράς διάρκειας να το φέρουν αλλά δεν μπορούν να το έχουν στα ίδια ράφια με το φρέσκο γάλα», κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.
πηγή paseges.gr