0
Δημοσιεύτηκε 22 Ιούλ 2021, 15:20   /   ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 
 

«Αγώνας για την Ελευθερία»: Άνοιξε η πλατφόρμα δήλωσης συμμετοχής

canstockphoto21776801 810x539 1 617x411 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Race for Liberty *

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  συνδιοργανώνει με την Δωρική Αδελφότητα, τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Αρτοτινών «ο Αθανάσιος Διάκος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιδωρικίου  τον πρώτο στην Ελλάδα υπερμαραθώνιο 100 μιλίων σε ασφάλτινο δρόμο. Ο αγώνας που αφενός θα αποτελέσει πρόκληση για τους δρομείς που θα συμμετέχουν και αφετέρου θα αποτίσει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν το 1821, τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής Ελλάδα 2021.

Η ονομασία της διοργάνωσης «Αγώνας για την Ελευθερία» (Race for Liberty) είναι εμπνευσμένη από την αυτοθυσία των ηρώων του 1821. Οι διαδρομές των δύο αγώνων διατρέχουν την Ρούμελη. Στα βουνά και στα χωριά από τα οποία θα διέλθουν οι δρομείς έδρασαν πολλοί αγωνιστές της επανάστασης (Μακρυγιάννης, Ανδρούτσος, Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης, Γκούρας κ.α.) και δόθηκαν σημαντικές μάχες. Ο ιστότοπος του υπερμαραθωνίου http://www.raceforliberty.gr αποτελεί ταυτόχρονα ένα εκτεταμένο «ευρετήριο» για όλα τα παραπάνω.

map of race 1 617x377 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Race for Liberty *

Οι δρομείς θα μπορούν να επιλέξουν δύο διαδρομές, την μεγάλη των 100 μιλίων (162 χιλιομέτρων) και την μικρή των 50 χιλιομέτρων. Η διεξαγωγή της μεγάλης θα πραγματοποιηθεί στις 21 με 22 Αυγούστου 2021, με σημείο εκκίνησης την Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αρτοτίνας, όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος. Η μικρή διαδρομή θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Αυγούστου με σημείο εκκίνησης το Χάνι της Γραβιάς. Τερματισμός των δύο διαδρομών είναι η πλατεία Αθανασίου Διάκου στην Λαμία.

Η μεγάλη διαδρομή των εκατό μιλίων έχει ιδιαίτερη αισθητική αξία. Το μεγαλύτερο μέρος διατρέχει τα ελατοδάση των Βαρδουσίων, της Γκιώνας και της Οίτης (Εθνικός Δρυμός). Στην περιοχή του Λιδωρικίου οι δρομείς κυκλώνουν την λίμνη του Μόρνου τρέχοντας δίπλα στα καταπράσινα νερά της. Κατηφορίζοντας στον κάμπο της Λαμίας οι δύο διαδρομές αποκτούν κοινή πορεία και όλοι οι αθλητές διέρχονται από τον ιστορικό χώρο της Μάχης της Αλαμάνας (τοποθεσία δίπλα στις Θερμοπύλες όπου συνελήφθη ο Αθανάσιος Διάκος). Οι εγγραφές των αθλητών γίνονται μέσω της πλατφόρμας https://bit.ly/3ilvJd2 .

1 1 617x412 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Race for Liberty *

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Ηλίας Μπουρμάς δήλωσε:
«Ο αγώνας για την Ελευθερία, ο υπερμαραθώνιος των 100 μιλίων, που συνδιοργανώνουν η Δωρική Αδελφότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτοτινών «ο Αθανάσιος Διάκος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου αποτελεί μία από τις ομορφότερες αλλά και σπουδαιότερες αγωνιστικές και όχι μόνο διαδρομές που μπορεί κανείς να συναντήσει.

160 χιλιόμετρα Στερεά Ελλάδα, 160 χιλιόμετρα γεμάτα μνήμες, πεδία μαχών, πλούσια ιστορία, πολιτισμό, απαράμιλλο φυσικό κάλλος , είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αποτελέσουν μια μοναδική εμπειρία ακόμα και για τους πιο έμπειρους δρομείς.

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία, ένας αγώνας,  με ιστορικό, πολιτιστικό, αλλά και τουριστικό υπόβαθρο, την οποία υποστηρίζουμε αναγνωρίζοντας τόσο την σπουδαιότητα της όσο και τις τεράστιες προοπτικές της σε Πανελλαδικό και Διεθνές επίπεδο.»

2 617x463 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Race for Liberty * 3 617x463 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Race for Liberty *


Niki Giannoulidou