0
Δημοσιεύτηκε 23 Ιούν 2020, 08:49   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Ξεκινάει η δακοκτονία στη Φθιώτιδα

psekasmoos dakos ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΑΚΟΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φθιώτιδας, ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, καιρού επιτρέποντος (όχι βροχοπτώσεις ή ισχυροί άνεμοι), θα αρχίσει η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών από εδάφους για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. στις ελαιοκομικές περιοχές της Περ. Ενότητας Φθιώτιδας

Για τις περιοχές θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από τον εργολάβο για κάθε Τοπική — Δημοτική Κοινότητά.

Σε αυτό τα πλαίσιο παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν το μελισσοσμήνη τους από τις ψεκυζόμενες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια των ψεκασμών δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον ελαιώνα άσκοπα άνθρωποι και ζώα.

Επίσης οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να συνεργάζονται με την Υπηρεσία (τομεάρχες. επόπτες δακοκτονίας) και τον εργολάβο καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.

Επιβάλλεται να επισκέπτονται τα κτήματά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Επίσης όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιοπερίβολα να μεριμνήσουν ώστε να είναι ανοιχτά και τα συνεργεία να έχουν πρόσβαση στα δέντρα για να τα ψεκάσουν. Οι ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας να εφαρμόζουν πιστά όλα όσα απορρέουν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. προκειμένου να αποφύγουν τους ψεκασμούς των ελαιοδέντρων τους. Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήμειτα που βρίσκονται σε εστίες δάκου, καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια κλπ) όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τηλ: 2231353171 & Γ Α Ο Στυλίδας 2238022351.


Niki Giannoulidou

 
Niki Giannoulidou