0
Δημοσιεύτηκε 27 Ιούν 2013, 08:15   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Διαβάστε:Αποζημιώσεις για προβληματική καρπόδεση στις ελιές

ελαιοδεντροΜετά το τέλος της συγκομιδής ελιάς διαφόρων ποικιλιών (Καλαμών κ.λπ.) θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς στους ελαιώνες και εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένα ζημιά, την οποία θα έχουν καταγράψει τα στελέχη του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει σαφής εικόνα για το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις στους ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι διαπιστώνουν πρόβλημα στους καρπούς.

Αναφορές για προβληματική καρπόδεση στις ελιές αρκετών ποικιλιών υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως από Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα (ιδίως Αιτωλοακαρνανία), σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ.

Μάλιστα όπως αναφέρει στο paseges.gr ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, κ. Αργύρης Μποτός «οι παραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς ο ΕΛΓΑ έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπές και τα στελέχη του οργανισμού παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου σε καθημερινή βάση».

Ωστόσο όπως προκύπτει, δεν υπάρχει δυνατότητα αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ αλλά μέσω των ΠΣΕΑ.

Στη βουλή το θέμα

Συζήτηση για το θέμα είχαμε και στη βουλή. “Η σχινοκαρία (ακαρπία) που έχει εμφανιστεί στις ελαιοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου, αποτελεί αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ”, απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη.

Παράλληλα ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι “ο ΕΛΓΑ με τους γεωπόνους του παρακολουθεί την εξέλιξη της κακής καρπόδεσης που παρατηρείται στα ελαιόδεντρα της Π.Ε. Ηρακλείου” και “εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις είναι δυνατόν να ενταχθούν οι ζημιές αυτές για αποζημίωση στο πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών”.

Στην απάντηση του ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει πάντως ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στις βόρειες περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου από τις ανεμοθύελλες της 17ης και της 29ης Μαίου του 2013 καταγράφονται από τους γεωπόνους και θ’ αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Τέλος, σε ότι αφορά τις προκληθείσες από διάφορα αίτια ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες(κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.λ.π.), ο κ. Χαρακόπουλος απαντά ότι όσες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ “είναι σε διαδικασία εξέλιξης η διενέργεια εξατομικευμένων εκτιμήσεων από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και την -εν συνεχεία- καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς”.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

paseges.gr

 


Niki Giannoulidou