0
Δημοσιεύτηκε 14 Μαρ 2014, 12:03   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας αντιτίθεται στην πρόσμειξη ελαιολάδου με σπορέλαια

​ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ

Λαμία 14-03 -2014
Αρ.Πρωτ.: 2784

Προς
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κο Αθ. Τσαυτάρη
Κοινοποίηση
1. Βουλευτές
2. ΜΜΕ
3. ΚΕΕΕ
4. Επιμελητήρια

Κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την πρόταση του ΟΟΣΑ για την παραγωγή και διάθεση μιγμάτων ελαιολάδου – σπορέλαιων στην Ελλάδα. Μετά από την οικονομική αναποτελεσματικότητα και το κοινωνικό τσουνάμι των μνημονιακών πολιτικών, φτάνουμε στο στάδιο του απόλυτου παραλογισμού.
Μαθαίνουμε από τον ΟΟΣΑ ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελαιολάδου μας αν επιτρέπαμε την πρόσμειξη με κατώτερης ποιότητας φυτικά λάδια. Με αυτόν τον τρόπο θα έπεφτε η τιμή και θα αυξάνονταν οι πωλήσεις μας στις διεθνείς αγορές.
Στο άρθρο 1.5.2. της μελέτης του ΟΟΣΑ (σελ. 67 – 69), που αναφέρεται στο ελαιόλαδο προτείνεται το εξής αμίμητο: νόθευση των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών ελαιολάδων με «τροποποιημένα χημικά έλαια», όπως είναι τα πλείστα σπορέλαια κάτι το οποίο θα παραπλανήσει τους μη ενημερωμένους καταναλωτές εις βάρος τόσο της υγείας τους όσο και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Από τη μία πλευρά μιλάμε για διαφύλαξη και εξύψωση της ποιότητας του μοναδικού αυτού προϊόντος της ελληνικής γης και από την άλλη στο βωμό των μνημονίων και στο πλαίσιο του χαμηλότερου κόστους και των ανταγωνιστικότερων τιμών, νοθεύουμε το «χρυσό» ελαιόλαδο της χώρας, το οποίο μας διαφοροποιεί και μας δίνει μία παγκόσμια ταυτότητα υγιεινής διατροφής.
Θεωρούμε ότι χρέος του κράτους είναι να διαφυλάξει την ελληνική διατροφική κουλτούρα, η οποία προσδιορίζεται από τη χρήση ελαιολάδου. Διασφαλίζει την υγεία μας μέσω διεθνών επικυρωμένων μελετών και προστατεύεται από την UNESCO ως «άυλη πολιτισμική κληρονομιά» της ανθρωπότητας. Ο ΟΟΣΑ προτείνει ευθαρσώς την καταστρατήγηση όλων αυτών των κεκτημένων δίχως καν να έχει μελετήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της χώρας και στην εθνική μας οικονομία. Είναι προφανές ότι με την καθιέρωση των μιγμάτων οι μόνοι που πρόκειται να ωφεληθούν είναι οι εισαγωγείς και οι βιομηχανίες σπορέλαιων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να διαθέσουν σπορέλαια με την «πλάτη» του ελαιολάδου, λανσάροντάς τα σε συσκευασίες και διαφημίσεις τους ως προϊόντα «ελαιολάδου» παραπλανώντας τους μη ενήμερους καταναλωτές.
Κύριε Υπουργέ,
Αν το Κράτος προτίθεται να υιοθετήσει τέτοιου είδους προτάσεις, αυτόματα τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο το ελληνικό διατροφικό μοντέλο, θα αλλοιωθεί η διεθνής εικόνα του ελληνικού ελαιολάδου και οι ελληνικές μας επιχειρήσεις θα επιδοθούν σε έναν άνισο αγώνα προσφοράς μιγμάτων σπορέλαιου με ελαιόλαδο στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, με άνισο ανταγωνισμό από αντίστοιχα εισαγόμενα προϊόντα.
Κύριο μέλημά σας θα πρέπει να είναι η στήριξη της Μεσογειακής διατροφής, της οποίας βασικό συστατικό είναι το ελαιόλαδο με την κατά γράμμα εφαρμογή της ΚΥΑ 323902/2009, παρ. 5. Πέρα από τους «φωστήρες» του ΟΟΣΑ, το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας, στηρίζοντας την κατανάλωση του αγνού ελαιολάδου στη χώρα μας, αλλά και την εξαγωγή του ως υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν.

Ο Πρόεδρος

Αλέξανδρος Διαμαντάρας


Niki Giannoulidou