0
Δημοσιεύτηκε 28 Ιαν 2013, 10:03   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Μεγάλα προβλήματα στη φετινή ελαιοπαραγωγή

ΕΛΙΕΣ1 ΤΙΜΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟ

Στην τύχη της έχει αφεθεί η κατάσταση στον χώρο του ελαιολάδου, μιας δραστηριότητας από την οποία βγάζουν το «ψωμί τους» μια αλυσίδα επαγγελμάτων, από αγρότες, ελαιοτριβείς, εργάτες γης κ.λπ. Η τελευταία άνοδος στην τιμή του ελαιολάδου μπορεί να αποδοθεί μόνον σε συγκυριακούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου, σ’ αυτήν που πληρώνεται ο παραγωγός δηλαδή, υπάρχουν γεγονότα και… σημεία που μόνον ανησυχία προκαλούν.

Ειδικότερα σε ορισμένες αγροτικές περιοχές της χώρας, αντί οι παραγωγοί να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς, ώστε ν’ αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη κατά την πώληση των προϊόντων τους, αναγκάζονται λόγω και της παντελούς έλλειψης πρωτοβουλίας για στήριξη εκ μέρους της πολιτείας, μην έχοντας τα χρήματα να βάλουν εργάτες ή το κουράγιο να το κάνουν οι ίδιοι, να μαζεύουν καθημερινά το τελευταίο δίμηνο ένα… τελάρο ελιές την ημέρα, να παίρνουν τα 30 ευρώ από αυτόν που τις αγοράζει, για να περάσουν την ημέρα τους.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονα κατά τη φετινή χρονιά, καθώς πολλοί από τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της αύξησης στην τιμή των λιπασμάτων και των εφοδίων (ακόμη και για βασικά είδη) και της έλλειψης κεφαλαίων για να πραγματοποιήσουν τις αγροτικές φροντίδες στον ελαιώνα τους, αναγκάστηκαν να τον αφήσουν στην τύχη του και να μαζέψουν μικρές σοδειές.

Ορισμένοι πάλι απ’ αυτούς –όσοι δεν διαθέτουν λιοστάσια- δεν παρέλειψαν να κάνουν μια… βόλτα από τα γειτονικά λιοστάσια, για να προμηθευτούν, χωρίς βέβαια να ρωτήσουν τον ιδιοκτήτη, το εμπορεύσιμο αυτό αγροτικό προϊόν.

Την ίδια ώρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί επέλεξαν και φέτος να πουλήσουν «χύμα» το ελαιόλαδο που παρήγαγαν, με αποτέλεσμα να χαθεί για μια ακόμη φορά η προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Ένα ακόμη περιστατικό που δείχνει το μέγεθος της κρίσης στο συγκεκριμένο τομέα, είναι το γεγονός πως στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα ελαιοτριβεία αντί να πληρώσουν σε μετρητά τους εποχικούς τους εργαζόμενους, επέλεξαν να τους πληρώσουν σε είδος, δηλαδή σε λάδι.

Αντιθέτως σε όσες περιοχές οι παραγωγοί απευθύνθηκαν σε συνεταιρισμούς και στις Ενώσεις τους, το τοπίο, ήταν διαφορετικό και το αποτέλεσμα, τόσο για τον παραγωγό όσο και τις οργανώσεις, άκρως θετικό.

Απουσία πολιτικής

Τα συγκεκριμένα γεγονότα φυσικά και είναι μεμονωμένα, ωστόσο αντικατοπτρίζουν απόλυτα το μέγεθος της κρίσης και σε αυτόν τον τομέα και καταδεικνύουν την απουσία των πολιτικών εκείνων και των πρωτοβουλιών, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στο ελαιόλαδο και τα ελαιοκομικά προϊόντα.

Αλέξανδρος Μπίκας

[email protected]


Niki Giannoulidou

 
Ανώνυμος