0
Δημοσιεύτηκε 2 Σεπ 2013, 09:53   /   ΑΓΡΟΤΙΚΑ
 
 

Οι πυρκαγιές “καίνε” τις αγροτικές επιδοτήσεις

ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΕίσαι αγρότης και εμπρηστής;
Χάνεις την επιδότηση.
«Φρένο» σε τυχόν παραβατική συμπεριφορά αγροτών ή κτηνοτρόφων, στο θέμα των πυρκαγιών προσπαθεί να βάλει το Πυροσβεστικό Σώμα. Βέβαια το θέμα είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν χάσει περιουσίες (φυτικό και ζωικό κεφάλαιο) λόγω πυρκαγιών, για τις οποίες ευθύνονται άλλοι. Σ΄αυτούς τους αγρότες πρέπει επιτέλους το ελληνικό κράτος, να δώσει μια ελευθερία, ώστε να τους δίνεται έστω η δυνατότητα να καθαρίσουν τα χωράφια τους, χωρίς να “τρέχουν” άνευ λόγου και ουσίας στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με απόφαση του Αρχηγείου, που ακολουθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που εμπλέκονται σε εμπρησμούς εκ προθέσεως ή εξ αμελείας θα κινδυνεύουν πέρα από τις προκαθορισμένες ποινικές κυρώσεις, να χάσουν την αποζημίωση που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) ενώ θα καλούνται να επιστρέψουν και την επιδότηση που έχουν λάβει.

Να σημειωθεί ότι οι ποινές που προβλέπονται για εμπρηστές εκ προθέσεως ή εξ αμελείας αφορούν φυλάκιση ετών έως ισόβια και πρόστιμο από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι παραβάτες πλέον θα έρχονται αντιμέτωποι και με την παύση του δικαιώματος αποζημίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα και σε περιπτώσεις ενδείξεων ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών της οικογένειας τους ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων της επιδότησης που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα.

«Η παραβατική συμπεριφορά, εκτός των καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον έχει ως συνέπεια τη σπατάλη οικονομικών πόρων για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την καταπόνηση του ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει στην καταστολή τους, χωρίς να παραβλέπονται και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται», αναφέρει η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δεν μας λέει όμως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα κατά τόπους δασαρχεία με ποιο τρόπο θα επιτρέψουν σε ευσυνείδητους αγρότες και κτηνοτρόφους, να προστατέψουν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής, σε περίπτωση που τύχουν αντιμέτωποι με τις πυρκαγιές, από τη στιγμή που δεν τους επιτρέπεται να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες στα κτήματά τους, ενώ την ίδια ώρα σε κάποιες άλλες περιοχές επικρατεί ο νόμος της σιωπής και υπάρχουν κάποιοι που τον εκμεταλλεύονται για να επεκτείνουν τις περιουσίες τους.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

paseges.gr


Niki Giannoulidou