Την επέκταση και, πιο συγκεκριμένα, τον υπερδιπλασιασμό της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 11 ημέρες ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, οδηγώντας ουσιαστικά στον αφανισμό την εγχώρια αγελαδοτροφία, η οποία μένει ανοχύρωτη απέναντι στις αθρόες εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από το εξωτερικό.
Οι φόβοι των κτηνοτρόφων επιβεβαιώθηκαν, καθώς η ρύθμιση που προωθεί -υπό τις ευλογίες της τρόικας το υπουργείο Ανάπτυξης οδηγούν σε πλήρη ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος. Αρχής γενομένης από την πενθήμερη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος η οποία πλέον καταργείται.
Εφεξής θα μπορεί -η διάρκεια- να καθορίζεται από τις ίδιες της βιομηχανίες οι οποίες, ανάλογα με τις ανάλογα με τις δυνατότητες και τις μεθόδους παστερίωσης που διαθέτουν, θα μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά «φρέσκο» γάλα δύο, πέντε, επτά έως και 11 ημερών (όσο είναι δηλαδή σήμερα η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια για το γάλα μη υψηλής παστερίωσης).
Παράλληλα, και σε μια προσπάθεια να… θολωθούν τα νερά, καθιερώνεται μια νέα κατηγορία γάλακτος, «το γάλα ημέρας» με θεσμοθετημένη διάρκεια ζωής δύο ημερών. Θα προβλέπεται ένα 24ωρο από το άρμεγμα μέχρι την παστερίωση και δύο 24ωρα μέχρι την κατανάλωσή του ενώ όλα τα εν λόγω προϊόντα θα φέρουν και σχετική σήμανση.
Η συγκεκριμένη κατηγορία υποτίθεται ότι θα στηρίξει την ελληνική αγελαδοτροφία και θα προστατεύσει την τοπική γαλακτοβιομηχανία. Αυτό, βέβαια, όταν έχει ήδη ανοίξει, μέσω της κατάργησης του πενθήμερου, η Κερκόπορτα των φθηνών εισαγωγών…
Πιο αναλυτικά, για το γάλα η συμφωνία προβλέπει τα εξής:
• Καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια ζωής του γάλακτος απλής παστερίωσης (το λεγόμενο «φρέσκο») που σήμερα ήταν πέντε ημέρες. Στις συσκευασίες θα αναγράφεται απλώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, που θα καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τον παραγωγό βάσει της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ένα γάλα απλής παστερίωσης διαρκεί σήμερα έως 11 ημέρες.
• Θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος δύο ημερών, σημείο στο οποίο αρχικά αντιδρούσε η τρόικα. Το γάλα αυτό θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από την άρμεξη και θα διατίθεται εντός 48 ωρών από την παστερίωση στην κατανάλωση. Δεν θα απαιτείται να φέρει κάποια ειδική σήμανση.
• Δεν θα απαγορεύεται η χρήση για εμπορικούς λόγους του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες του γάλακτος απλής παστερίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πατρότητα της προωθούμενης ρύθμισης ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο, μάλιστα, πανηγυρίζει για την υιοθέτησή της από τους τροϊκανούς, ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες την πρόβαλε στα μέσα ως «νέα» και «μετριοπαθή». Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι τίποτα από τα δύο αφού ανάλογες προσπάθειες να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος είχαν γίνει και στο παρελθόν από προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείο Ανάπτυξης, όμως εν τέλει σκόνταψαν στις αντιδράσεις των παραγωγών και ενός μέρους της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας.
Τα μέτρα για το γάλα πρόκειται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα.