Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΕΠΕΙΓΟΝ -ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

                                                          

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 2ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡ/ΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ               : Ποιοτικού & Φυτ/κού Ελέγχου                      

            ΘΕΜΑ : «ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ»

 ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Διαπιστώσεις: Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη, με υψηλές συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων. Παρατηρούνται ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς της ελιάς μεγέθους 3-4 χιλ. και εκκολάψεις προνυμφών στις πρώιμες περιοχές (έντονη δραστηριότητα του εντόμου).

Καταπολέμηση: Συνιστάται ψεκασμός κάλυψης:

Παραλιακές και άλλες πρώιμες περιοχές: Από 24 – 26 Μαϊου

Ενδιάμεσες περιοχές (μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης):  Από 27 -30 Μαϊου

Όψιμες περιοχές : Από 31 – 03 Ιουνίου

Με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά των προνυμφών, όπως Χλωρπυριφός μεθύλ (Reldan 225EC), Πυρεθρινοειδή (Δελταμεθρίν, Λάμδα Συαλοθρίν, Μπέτα-συφλουθρίν, Πυρεθρίνς, κ.ά). Ο ψεκασμός να γίνει όταν το 70% των καρπών έχει μέγεθος μεγάλου «σκαγιού» (διαμέτρου 3-5 χιλ.). Λόγω της ανομοιομορφίας στην εξέλιξη της καρπόδεσης του ελαιοκάρπου συνίσταται να επαναληφθεί ο ψεκασμός μετά από 8-10 ημέρες, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί.

Επειδή σε κτήματα με τις ποικιλίες Καλαμών, Χαλκιδικής & Μεγάρων έχουν διαπιστωθεί αυξημένοι πληθυσμοί ακάρεων, κυρίως της οικογένειας Eriophyidae, συνίσταται σ΄αυτά τα κτήματα να μην χρησιμοποιηθούν Πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τη δραστική ουσία Ντιμεθοέϊτ, σύμφωνα με τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επιτρέπεται στους επαγγελματίες χρήστες να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα που κατέχουν και αυτή την καλλιεργητική περίοδο. Δεν επιτρέπεται στα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων μετά τις 15-4-2013, η διακίνηση φυτοφαρμάκων που περιέχουν την δραστική ουσία Ντιμεθοέϊτ και η ετικέτα τους δεν είναι σύμφωνη με τις εγκρίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να τηρούνται αυστηρά σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ  Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡ/ΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ

- Διαφήμιση -
Κουτσούκου • Κέντρο Ειδικών Θεραπειών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Διαφήμιση -
Αφοί Τσιμπούρη • Υδραυλικά

Τελευταία Νέα

Βίντεο & φωτογραφίες από την 22η Χορωδιακή Συνάντηση στη Στυλίδα

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Ιουνίου στη Στυλίδα η 22η Χορωδιακή Συνάντηση με τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας...
- Διαφήμιση -
Stylida FM • Ραδιοφωνικός Σταθμός

Περισσότερα Άρθρα

- Διαφήμιση -